- 2-3 młode cukinie
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 3 szkl. bulionu
- sól, pieprz,
- oregano
- olej
- grzanki
Cukinię
ze skórką pokroić w grube kawałki.
Rozgrzać olej na patelni i podsmażyć cebulę pokrojoną w plasterki, posiekany czosnek, przyprawić solą, pieprzem, dodać cukinię. Smażyć jeszcze kilka minut.
Do gotującego bulionu wrzucić warzywa z patelni, dodać oregano i gotować do miękkości.
Zupę zmiksować blenderem, spróbować i ewentualnie doprawić jeszcze do smaku.
Na wierzch położyć grzanki, można polać śmietaną.
Rozgrzać olej na patelni i podsmażyć cebulę pokrojoną w plasterki, posiekany czosnek, przyprawić solą, pieprzem, dodać cukinię. Smażyć jeszcze kilka minut.
Do gotującego bulionu wrzucić warzywa z patelni, dodać oregano i gotować do miękkości.
Zupę zmiksować blenderem, spróbować i ewentualnie doprawić jeszcze do smaku.
Na wierzch położyć grzanki, można polać śmietaną.
Zwykle zupy z cukinii wychodzą mi mdłe, ale może z twoją byłoby inaczej? Kto wie.
OdpowiedzUsuńTaki już urok cukinii...dlatego trzeba ją mocno przyprawiać ;)
UsuńTakie lekkie zupki są świetne na upały;)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam serdecznie
Malwinna
interesujaca ta zupa, moze sie skusze
OdpowiedzUsuńta zupa jest pyszna!!!!!!!
OdpowiedzUsuńcieszę się bardzo, że Tobie również smakowała:)
Usuń