5 lipca 2012

Zupa krem z cukinii z oregano

Szybka i prosta w wykonaniu...

  • 2-3 młode cukinie 
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 szkl. bulionu
  • sól, pieprz, 
  • oregano
  • olej 
  • grzanki
Cukinię ze skórką pokroić w grube kawałki.
Rozgrzać olej na patelni i podsmażyć cebulę pokrojoną w plasterki, posiekany czosnek, przyprawić solą, pieprzem, dodać cukinię. Smażyć jeszcze kilka minut.
Do gotującego bulionu wrzucić warzywa z patelni, dodać oregano i gotować do miękkości.
Zupę zmiksować blenderem, spróbować i ewentualnie doprawić jeszcze do smaku. 

Na wierzch położyć grzanki, można polać śmietaną.
 

6 komentarzy:

  1. Zwykle zupy z cukinii wychodzą mi mdłe, ale może z twoją byłoby inaczej? Kto wie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Taki już urok cukinii...dlatego trzeba ją mocno przyprawiać ;)

      Usuń
  2. Takie lekkie zupki są świetne na upały;)

    pozdrawiam serdecznie

    Malwinna

    OdpowiedzUsuń
  3. interesujaca ta zupa, moze sie skusze

    OdpowiedzUsuń
  4. ta zupa jest pyszna!!!!!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. cieszę się bardzo, że Tobie również smakowała:)

      Usuń

** Dziękuję za odwiedziny i każdy Twój komentarz :).

** Jeśli przygotujesz coś z mojego przepisu, zachęcam do zostawienia komentarza. Jeśli masz zdjęcie, chętnie zamieszczę je w galerii na FB i IG (wyślij e-mail lub wiadomość na FB czy IG).