29 lipca 2012

Naleśniki - przepis podstawowy

Naleśniki zazwyczaj robię na obiad i podaję z mięsnym, warzywnym lub grzybowym nadzieniem. 
A w sobotni lub niedzielny poranek, serwuję naleśniki na słodko.


  • 2 jajka
  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka wody
  • kilka kropli aromatu śmietankowego
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka cukru 
  • 1 łyżka oleju
  • olej do smażenia
  • dowolny dżem (u mnie domowy dżem jagodowy)
  1. Wbij do miksera jajka, dodaj mleko, szczyptę soli, cukier, aromat, dobrze zmiksuj.
  2. Następnie dodaj mąkę, 1 łyżkę oleju i miksuj na wolnych obrotach, stopniowo dodając wodę (ciasto powinno być rzadkie). 
  3. Odstaw ciasto na 15-30 minut. 
  4. Naleśniki smaż z obu stron (podczas smażenia pierwszego naleśnika patelnia musi być dobrze rozgrzana i naoliwiona). 
  5. Na koniec smarujemy ulubionym dżemem i zwijamy w rulon lub składamy w trójkąt. Można też polać jogurtem.

2 komentarze:

** Dziękuję za odwiedziny i każdy Twój komentarz :).

** Jeśli przygotujesz coś z mojego przepisu, zachęcam do zostawienia komentarza. Jeśli masz zdjęcie, chętnie zamieszczę je w galerii na FB i IG (wyślij e-mail lub wiadomość na FB czy IG).