Naleśniki zazwyczaj robię na obiad i podaję z mięsnym, warzywnym lub grzybowym nadzieniem.
A w sobotni lub niedzielny poranek, serwuję naleśniki na słodko.
A w sobotni lub niedzielny poranek, serwuję naleśniki na słodko.
- 2 jajka
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka wody
- kilka kropli aromatu śmietankowego
- szczypta soli
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżka oleju
- olej do smażenia
- dowolny dżem (u mnie domowy dżem jagodowy)
- Wbij do miksera jajka, dodaj mleko, szczyptę soli, cukier, aromat, dobrze zmiksuj.
- Następnie dodaj mąkę, 1 łyżkę oleju i miksuj na wolnych obrotach, stopniowo dodając wodę (ciasto powinno być rzadkie).
- Odstaw ciasto na 15-30 minut.
- Naleśniki smaż z obu stron (podczas smażenia pierwszego naleśnika patelnia musi być dobrze rozgrzana i naoliwiona).
- Na koniec smarujemy ulubionym dżemem i zwijamy w rulon lub składamy w trójkąt. Można też polać jogurtem.
mmm, nalesniki <3 a jak dzem to jagodowy najlepszy wlasnie! ^^
OdpowiedzUsuńŚwietna opcja! ;)
OdpowiedzUsuń