30 lipca 2012

Jabłkowe crumble z owsianą kruszonką, czyli szarlotka inaczej

Crumble z jabłkami i płatkami owsianymi, czyli szarlotka inaczej
Jakiś czas temu dostałam 3 kg jabłek i musiałam coś z nimi zrobić, bo leżały już dosyć długo... Padło na crumble, typowo angielski deser, robi się go szybko i smakuje wyśmienicie. Zrobiłam z dwóch porcji w naczyniu żaroodpornym.
Kruszonkę zrobiłam inaczej niż zwykle - dodałam płatki owsiane.

A jeśli szukacie przepisu na wersję dla alergików - bez masła i glutenu: owoce pod kokosową kruszonką lub śliwki pod bezglutenową kruszonką.

  • 3 średnie jabłka
  • 2 łyżki cukru (lub ksylitolu)
  • 1/2 łyżki mąki
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka cynamonu (opcjonalnie)
Kruszonka:
  • 1/3 szklanki płatków owsianych błyskawicznych
  • 1/4 szklanki mąki pszennej (lub mąki owsianej)
  • 1/4 szklanki cukru (lub ksylitolu)
  • 1/4 kostki masła
  • 2 łyżeczki domowego cukru waniliowego 
1. Jabłka obrać i pokroić na nieduże kawałki. Posypać białym cukrem, mąką i cynamonem, dodać sok z cytryny i dobrze wymieszać. 
2. Płatki owsiane wymieszać z mąką, cukrem i waniliowym cukrem oraz dodać schłodzone masło.
3. Składniki rozkruszyć w palcach, tworząc kruszonkę (można też mikserem).
4. Jabłka przełożyć do naczynia żaroodpornego i przysypać kruszonką. 
5. Piec w temp. 180'C ok. 40 minut, aż kruszonka będzie złoto - brązowa. Podawać gorące najlepiej z lodami. 




     

8 komentarzy:

  1. Mam ochotę na taki deser. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. właśnie zrobiłam, bez cynamonu i zdecydowanie z aromatem waniliowym - boskie.... :)

    OdpowiedzUsuń
  3. właśnie zrobiłam - bez cynamonu i zdecydowanie z aromatem waniliowym - deser jest boski... :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gosiu, cieszę się, że deser smakował:) Uwielbiam crumble!
      Następnym razem możesz spróbować zrobić z innymi owocami;)

      Usuń
  4. a w małych kokilkach ile trzeba piec ? ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie piekłam nigdy w małych kokilkach, ale wydaje mi się, że można skrócić czas do ok.30 minut (trzeba wyjąc jedną i sprawdzić;))

      Usuń
  5. Zrobiłam ze śliwek, pycha i dodałam cukier waniliowy z Twojego bloga. Następnym razem zrobię w małych foremkach (każdy dostanie swoją porcję) bo miałam problem z pokrojeniem-śliwki puściły dużo soku i porcja na małych talerzykach to była pyszna fioletowa breja.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo mi miło, że tak często korzystasz z moich przepisów:)
      A śliwki rzeczywiście chyba lepiej zapiekać w małych kokilkach.

      Usuń

* Dziękuję za odwiedziny i każdy Twój komentarz :).
* Jeśli przygotujesz coś z mojego przepisu - bardzo proszę, pozostaw kilka słów pod przepisem.
* Będzie mi bardzo miło, jeśli prześlesz zdjęcie (e-mail lub wiadomość na FB czy IG) - chętnie zamieszczę je w galerii na FB i IG.