Dziś mały eksperyment. Miałam ochotę na pieczone jabłka, ale zamiast w piekarniku postanowiłam je zrobić w mikrofalówce i... okazało się, że smakują podobnie:). Idealne np. na II śniadanie do pracy lub gdy zachce się nam czegoś słodkiego.
Jabłko odkroić z góry od strony ogonka, wydrążyć dosyć mocno gniazdo nasienne (uważać aby nie przebić jabłka z drugiej strony). Włożyć suszone owoce, dżem i posypać cukrem. Przykryć odkrojoną częścią jabłka. Włożyć do mikrofalówki (800W) na 8-10 min. (w zależności od wielkości jabłka).
- 1 jabłko
- 1 łyżka suszonej żurawiny
- kilka rodzynek
- 1 łyżeczka dowolnego dżemu
- 1/2 łyżeczki cukru brązowego
Jabłko odkroić z góry od strony ogonka, wydrążyć dosyć mocno gniazdo nasienne (uważać aby nie przebić jabłka z drugiej strony). Włożyć suszone owoce, dżem i posypać cukrem. Przykryć odkrojoną częścią jabłka. Włożyć do mikrofalówki (800W) na 8-10 min. (w zależności od wielkości jabłka).
Pieczone jabłka kojarzą mi się z babciną kuchnią :)
OdpowiedzUsuńDziękuję za dodanie przepisu do akcji :)
Pozdrawiam :)