28 lipca 2012

Ekspresowe "pieczone" jabłka z mikrofalówki

Dziś mały eksperyment. Miałam ochotę na pieczone jabłka, ale zamiast w piekarniku postanowiłam je zrobić w mikrofalówce      i... okazało się, że smakują podobnie:). Idealne np. na II śniadanie do pracy lub gdy zachce się nam czegoś słodkiego.

  • 1 jabłko
  • 1 łyżka suszonej żurawiny
  • kilka rodzynek
  • 1 łyżeczka dowolnego dżemu
  • 1/2 łyżeczki cukru brązowego

Jabłko odkroić z góry od strony ogonka, wydrążyć dosyć mocno gniazdo nasienne (uważać aby nie przebić jabłka z drugiej strony). Włożyć suszone owoce, dżem i posypać cukrem. Przykryć odkrojoną częścią jabłka. Włożyć do mikrofalówki (800W) na 8-10 min. (w zależności od wielkości jabłka). 

1 komentarz:

  1. Pieczone jabłka kojarzą mi się z babciną kuchnią :)
    Dziękuję za dodanie przepisu do akcji :)
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń

** Dziękuję za odwiedziny i każdy Twój komentarz :).

** Jeśli przygotujesz coś z mojego przepisu, zachęcam do zostawienia komentarza. Jeśli masz zdjęcie, chętnie zamieszczę je w galerii na FB i IG (wyślij e-mail lub wiadomość na FB czy IG).