A co powiecie na smaczne danie na jesienny obiad - leczo (bigos) z dyni? Robi się je podobnie do tego z cukinii.
Dynia jest bardziej słodka od cukinii, dlatego też trzeba trochę mocniej przyprawić.
Podajemy z chlebem, najlepiej własnego wypieku;).
Zachęcam Was też do przygotowania pysznej, lekko pikantnej zupy z dyni.
- duży kawałek dyni (odpowiednik wielkości sporej cukinii)
- 2 marchewki
- ok. 350 g dobrej jakościowo kiełbasy (może być podwędzana)
- 3 cebule
- 3 ząbki czosnku
- papryka w proszku ostra i słodka
- 4-6 łyżek koncentratu pomidorowego (lub 2-3 świeże pomidory bez skóry)
- opcjonalnie 1 świeża papryka (ja akurat nie dodałam)
- sól, pieprz
- olej
- natka pietruszki
- Pokrojoną w kostkę cebulę podsmaż na patelni, dodaj pokrojoną w plasterki kiełbasę (plus opcjonalnie pokrojoną w małą kostkę paprykę) i smaż przez ok. 5 minut.
- Marchewki obierz i zetrzyj na grubej tarce.
- Dynię obierz i pokrój w kostkę.
- Następnie przełóż wszystko do garnka, dodaj trochę wody, przypraw, wymieszaj i gotuj na małym ogniu ok. 5-10 minut.
- Dodaj koncentrat pomidorowy i duś przez ok. 5 minut lub do momentu, gdy warzywa będą miękkie.
- Na koniec dodaj siekaną natkę pietruszki.
Jeszcze nie robiłam leczo z dynią, ale może być dobre :) Lubię próbować nowe smaki :)
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie :) na chłodne dni jak znalazł :D Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńSzukałam nowego sposobu na dynię i chyba udało mi się odnaleźć :) Chociaż klasyczne leczo uwielbiam to to z dodatkiem dyni może mieć ciekawszy smak. Z racji przekonań kiełbasę zamieniłabym na kurczaka i nawet pod względem wartości odżywczych stworzyłby się ciekawy posiłek :) Dodaję do listy "do zrobienia".
OdpowiedzUsuńTrzeba będzie przetestować takie cudo. Idalie pasje na sezon
OdpowiedzUsuńDynia ostatnio króluje. Leczo uwielbiam, więc takie połączenie na pewno jest bardzo smaczne:-)
OdpowiedzUsuń