21 września 2015

Leczo z dyni

Leczo bigos z dyni
Nie macie pomysłu na dynię? 
A co powiecie na smaczne danie na jesienny obiad - leczo (bigos) z dyni? Robi się je podobnie do tego z cukinii. 
Dynia jest bardziej słodka od cukinii, dlatego też trzeba trochę mocniej przyprawić. 
Podajemy z chlebem, najlepiej własnego wypieku;). 
Zachęcam Was też do przygotowania pysznej, lekko pikantnej zupy z dyni.

  • duży kawałek dyni (odpowiednik wielkości sporej cukinii)
  • 2 marchewki
  • ok. 350 g dobrej jakościowo kiełbasy (może być podwędzana)
  • 3 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • papryka w proszku ostra i słodka
  • 4-6 łyżek koncentratu pomidorowego (lub 2-3 świeże pomidory bez skóry)
  • opcjonalnie 1 świeża papryka (ja akurat nie dodałam)
  • sól, pieprz
  • olej
  • natka pietruszki

  1. Pokrojoną w kostkę cebulę podsmaż na patelni, dodaj pokrojoną w plasterki kiełbasę (plus opcjonalnie pokrojoną w małą kostkę paprykę) i smaż przez ok. 5 minut. 
  2. Marchewki obierz i zetrzyj na grubej tarce.
  3. Dynię obierz i pokrój w kostkę.
  4. Następnie przełóż wszystko do garnka, dodaj trochę wody, przypraw, wymieszaj i gotuj na małym ogniu ok. 5-10 minut.
  5. Dodaj koncentrat pomidorowy i duś przez ok. 5 minut lub do momentu, gdy warzywa będą miękkie.
  6. Na koniec dodaj siekaną natkę pietruszki.

5 komentarzy:

  1. Jeszcze nie robiłam leczo z dynią, ale może być dobre :) Lubię próbować nowe smaki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda pysznie :) na chłodne dni jak znalazł :D Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  3. Szukałam nowego sposobu na dynię i chyba udało mi się odnaleźć :) Chociaż klasyczne leczo uwielbiam to to z dodatkiem dyni może mieć ciekawszy smak. Z racji przekonań kiełbasę zamieniłabym na kurczaka i nawet pod względem wartości odżywczych stworzyłby się ciekawy posiłek :) Dodaję do listy "do zrobienia".

    OdpowiedzUsuń
  4. Trzeba będzie przetestować takie cudo. Idalie pasje na sezon

    OdpowiedzUsuń
  5. Dynia ostatnio króluje. Leczo uwielbiam, więc takie połączenie na pewno jest bardzo smaczne:-)

    OdpowiedzUsuń

** Dziękuję za odwiedziny i każdy Twój komentarz :).

** Jeśli przygotujesz coś z mojego przepisu, zachęcam do zostawienia komentarza. Jeśli masz zdjęcie, chętnie zamieszczę je w galerii na FB i IG (wyślij e-mail lub wiadomość na FB czy IG).