10 maja 2015

Fasolka po bretońsku

Fasolka po bretońsku
Smaczne i bardzo sycące danie na chłodniejsze dni. Do tego kromka ulubionego domowego chleba i można się zajadać... Najlepiej smakuje na drugi dzień ;). Każdy ma swój sposób na zrobienie tego dania, ja pamiętam taką wersję, którą robiła moja mama. Zachęcam do zrobienia.

  • 2 cebule 
  • 6-8 cienkich kiełbasek śląskich (jeśli ktoś lubi, może użyć wędzonego boczku)
  • 1 szklanka ugotowanej białej lub czerwonej fasoli (uprzednio namoczonej przez noc w wodzie) lub 1 puszka fasoli
  • 1 puszka pomidorów krojonych (lub przecieru pomidorowego)
  • 2 łyżki suszonego majeranku (jeśli lubicie, można dodać więcej)
  • szczypta kminku (najlepiej mielonego)
  • szczypta suszonego czosnku
  • szczypta ostrej papryki
  • sól i pieprz
  • olej do smażenia
  • natka pietruszki
  • woda

  1. Na patelni podsmażyć pokrojoną w plasterki kiełbasę, następnie przełożyć ją do garnka.
  2. Na patelni, na pozostałym tłuszczu usmażyć dodać posiekaną w kostkę cebulę.
  3. Przełożyć cebulę do garnka, dodać pomidory z puszki, przyprawy, fasolę. 
  4. Wszystko wymieszać i gotować pod przykryciem na mniejszym ogniu przez kilkanaście minut.
  5. Pomidory podczas gotowania trochę zredukują się, można je uzupełnić wodą, do uzyskania pożądanej konsystencji. 
  6. Tuż przed końcem gotowania dodać siekaną natkę pietruszki.

6 komentarzy:

  1. Mój małżonek tak mi głowę suszy o fasolkę, muszę się w końcu za nią zabrać. Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No to w takim razie chyba trzeba się za nią zabrać ;). Pozdrawiam:).

      Usuń
  2. U nas wszyscy lubią fasolkę, a ja nie potrafię jej tak ugotować żeby im smakowała, wtedy posiłkuję się kupną fasolką w pomidorach, do której dodaję podsmażoną kiełbaskę.
    Twoja wygląda na pyszną a i przepis mało skomplikowany, może się skuszę?
    Pozdrawiam:)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zachęcam, warto spróbować zrobić samemu. U mnie mąż najbardziej lubi i dlatego czasem robię. Pozdrawiam :).

      Usuń
  3. świetny przepis :) już mam pomysł na dobry obiadek :)

    OdpowiedzUsuń

* Dziękuję za odwiedziny i każdy Twój komentarz :).
* Jeśli przygotujesz coś z mojego przepisu - bardzo proszę, pozostaw kilka słów pod przepisem (nie bądź anonimowy - proszę wybierz opcję "Nazwa" i wpisz swoje Imię lub Nick :))

* Będzie mi bardzo miło, jeśli prześlesz zdjęcie (e-mail lub wiadomość na FB) - chętnie zamieszczę je w galerii na FB.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks