20 grudnia 2013

Bezglutenowe pierniczki gryczane

Bezglutenowe pierniczki gryczane


Smaczne pierniczki dla alergików: bez glutenu, bez jajek, nabiału i mąki pszennej. Gotowe do spożycia od razu po upieczeniu.
Obawiałam się, że dodatek tak dużej ilości mąki gryczanej będzie bardzo mocno wyczuwalny, ale czuć naprawdę trochę - najwidoczniej przyprawa do piernika zabija posmak gryki ;).
Aby nie stwardniały zamykamy w puszce lub słoiku z kawałkiem jabłka (które często wymieniamy).


  • 2,5 szklanki mąki gryczanej
  • 1 szklanka mąki z płatków owsianych bezglutenowych (lub innej mąki bezglutenowej, np. kukurydzianej)
  • 1/3 szklanki mąki jaglanej
  • 1 łyżka skrobi kukurydzianej
  • 1 łyżeczka sody
  • 4-5 łyżek przyprawy do piernika
  • 1/2 szklanki cukru (można częściowo zamienić stewią lub ksylitolem)
  • 1/3 łyżeczki soli

  • 2 łyżki zmielonego siemienia lnianego
  • 1/2 szklanki gorącej wody
  • 1/4 szklanki oleju
  • 1/2 szklanki melasy (lub miodu/słodu jęczmiennego dla tolerujących gluten)

  1. Wszystkie suche składniki wymieszać w misce.
  2. Łyżkę zmiksowanego siemienia zalać gorącą wodą i dokładnie wymieszać (lub zamiast tego, dla osób nie uczulonych na jajko, można dodać jajko i trochę zimnej wody)
  3. Po chwili dolać olej i miód, wymieszać.
  4. Mokre składniki wlać do suchych i wyrobić ciasto (jeśli nie będzie się dobrze łączyć, dolać trochę wody).
  5. Na macie silikonowej lub podsypanej mąką owsianą stolnicy, rozwałkować kawałki ciasta na grubość 3-4 mm. Wykrawać pierniczki i układać na papierze do pieczenia.
  6. Piec w temperaturze 180'C przez około 10-12 minut (w zależności od grubości pierników).

Źródło:puszka.pl, z małą modyfikacją. 



  

17 komentarzy:

  1. Super, chorzy na celiakie będą mogli cieszyć się smakiem tradycyjnych pierniczków. Śliczna świąteczna aranżacja.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pierniczki zrobiłam właśnie z myślą o osobach, które na co dzień muszą sobie odmawiać smacznych potraw, ze względu na różne uczulenia. Chciałam, żeby na święta mogli zjeść coś słodkiego i smacznego, ale bez uczulających dodatków.

      Usuń
  2. Super pomysł! Dzięki Tobie mogę upiec pierniczki również dla moich 'alergików'. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niezmiernie mnie to cieszy :) Taki właśnie był mój zamysł, aby alergiczne dzieci mogły cieszyć się pierniczkami w Święta :)

      Usuń
  3. Ojej , fajny przepis , nie mogę się doczekać kiedy upiekę na Święta

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super, zachęcam :) Można je upiec nawet tuż przed Świętami, są dobre od razu po upieczeniu.

      Usuń
  4. nie jadłam jeszcze takich :) dziękuję za udział w akcji :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Smaczne, ostrzejsze w smaku od tradycyjnych.

    OdpowiedzUsuń
  6. czy te pierniczki sa twarde czy miekkie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Raczej miękkie/lekko chrupiące lub twardawe (jeśli ciasto rozwałkuje się bardzo cienko i piecze się dłużej). Trzeba pilnować pierniczki podczas pieczenia i zdjąć z blachy jeszcze miękkie.

      Usuń
  7. Witam,
    Przymierzam się do zrobienia tych pierniczków, ale mam pytanie, czy zamiast skrobi kukurydzianej mogę użyć mąki kukurydzianej?
    Pozdrawiam :-)
    Magda

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Magda, lepiej byłoby użyć skrobi ziemniaczanej, ewentualnie zmielonego siemienia lnianego, z mąką kukurydzianą chyba też powinny wyjść.

      Usuń
  8. a ile mają te ciasteczka kalori?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Trudno mi powiedzieć. Są na pewno zdrowsze od tradycyjnych na mące pszennej i to trzeba wziąć pod uwagę przede wszystkim.
      Jeśli liczysz kalorie, musisz wpisać ilości składników do jakiegoś przelicznika online (nie używam, więc nie doradzę jakiego) i podzielić przez ilość otrzymanych ciasteczek (jeśli uda się wyliczyć, proszę podziel się z nami wynikiem:)).

      Usuń
  9. Czy takie pierniczki mogą leżakować? Tak żeby były dobre jeszcze po 2-3 tygodniach?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Robiłam tuż przed Świętami, więc u mnie nie miały szans na leżakowanie, ale można je po upieczeniu schować do puszki z kawałkiem jabłka (które często wymieniamy). Powinny przetrwać.

      Usuń

** Dziękuję za odwiedziny i każdy Twój komentarz :).

** Jeśli przygotujesz coś z mojego przepisu, zachęcam do zostawienia komentarza. Jeśli masz zdjęcie, chętnie zamieszczę je w galerii na FB i IG (wyślij e-mail lub wiadomość na FB czy IG).