26 grudnia 2013

Sałatka z tuńczykiem i ryżem

Sałatka imprezowa z tuńczykiem, kukurydzą, fasolą i ryżem
Bardzo smaczna sałatka, która zawsze cieszy się popularnością. Idealna na Święta lub imprezę. Przepis od mojej bratowej :). Składniki na bardzo dużą salaterkę, jeśli spodziewacie się sporej ilości gości ;). Jeśli zaś robicie dla mniejszej ilości osób, to z połowy porcji.

  • 4 puszki tuńczyka (w oleju lub sosie własnym)
  • 400 g ryżu (4 torebki)
  • 6 jajek
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 puszka fasoli czerwonej
  • 1 duża cebula  
  • 4 ogórki konserwowe
  • 250 ml majonezu Dekoracyjnego Winiary
  • sól, pieprz

  1. Ryż ugotować do miękkości. 
  2. Jajka ugotować na twardo, obrać i pokroić w kostkę. 
  3. Tuńczyka, kukurydzę i fasolę odcedzić. 
  4. Ogórki oraz cebulę obrać i pokroić w kostkę. 
  5. Wszystkie składniki przełożyć do miski, dodać majonez, sól, pieprz i delikatnie wymieszać.



 

6 komentarzy:

  1. moja Mama kiedys czesto taką robiła. jest naprawdę pyszna :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam sałatki ryżowe, chyba kiedyś jadłam nawet podobną, tylko z większą ilością dodatków, pycha !

    OdpowiedzUsuń
  3. Jest pyszna. Zrobiłam z połowy porcji, czerwoną fasolę ugotowałam a ryż jest długi brązowy. Zanim dodałam ryż to dziesięciolatek wyjadał prosto z michy i był zachwycony. Czekam na następne takie przepisy.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za opinię:) Bardzo mi miło:) A najbardziej cieszy, gdy nasze dzieci jedzą z ochotą to, co im przygotujemy :)

      Usuń
  4. Z czym można podać taką sałatkę? Pasuje pieczywo do ryżu?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sałatkę można podać z pieczywem (zwykłym albo chrupkim).

      Usuń

** Dziękuję za odwiedziny i każdy Twój komentarz :).

** Jeśli przygotujesz coś z mojego przepisu, zachęcam do zostawienia komentarza. Jeśli masz zdjęcie, chętnie zamieszczę je w galerii na FB i IG (wyślij e-mail lub wiadomość na FB czy IG).