17 listopada 2015

Koktajl owsiano-kokosowy z owocami

Jesienny koktajl owsiano-kokosowy
Gdy na śniadanie znudzi się nam owsianka w tradycyjnej wersji, polecam ciepły koktajl owsiany. 
Robiłam już wcześniej podobne koktajle, np. z bananem, truskawkami, czy brzoskwiniami albo z dodatkiem kaszy jaglanej lub gryczanej. Tym razem będzie z dodatkiem jesiennych owoców: gruszki i jabłka.
W okresie jesienno-zimowym, płatki zalewamy częściowo gorącą wodą, aby otrzymać ciepły koktajl i rozgrzać się z rana.



  • 1 bardzo duże jabłko (lub 2 małe)
  • 1 gruszka
  • 3 plasterki obranej cytryny 
  • 5-6 czubatych łyżek płatków owsianych błyskawicznych*
  • trochę gorącej wody
  • ok. 100-150 ml mleka kokosowego (lub wody)

  1. Płatki owsiane wsyp do blendera kielichowego i zalej gorącą wodą (jeśli chcesz ciepły koktajl) do poziomu płatków
  2. Umyj owoce, pokrój na ćwiartki i wydrąż gniazda nasienne (skórka może zostać).
  3. Do blendera przełóż owoce, zalej mlekiem kokosowym lub wodą. 
  4. Zmiksuj dokładnie i ewentualnie uzupełnij wodą do uzyskania pożądanej konsystencji (moje dziecko woli gęsty koktajl, który wyjada łyżeczką, ja wolę rzadszy, do picia).

* Dla osób nietolerujących glutenu - bezglutenowych. 




3 komentarze:

  1. ... uwielbiam te koktajle. Wersja z gruszką wymiata! Idealna, jesienna i pyszna alternatywa dla przejedzonej już owsianki :)

    Pozdrawiam ciepło!

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo fajny energetyczny napitek :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja właśnie spisuję przepis i do dzieła :D

    OdpowiedzUsuń

** Dziękuję za odwiedziny i każdy Twój komentarz :).

** Jeśli przygotujesz coś z mojego przepisu, zachęcam do zostawienia komentarza. Jeśli masz zdjęcie, chętnie zamieszczę je w galerii na FB i IG (wyślij e-mail lub wiadomość na FB czy IG).