31 października 2016

Ciasteczka z ciecierzycy, z masłem migdałowym, bez mąki i jaj


Migdałowe ciasteczka z ciecierzycy, bez dodatku mąki
Zapewne wiecie, że lubię wypieki ze strączków (może pamiętacie moje ciasto z ciecierzycy bez mąki, ciasto ze strączków czy sernik fasolowy?). 
Tym razem postanowiłam upiec ciasteczka z ciecierzycy.
W internecie krąży wiele przepisów na ciasteczka z dodatkiem masła orzechowego, to mnie zainspirowało do dodania masła do ciasteczek (miałam akurat migdałowe, ale możecie użyć dowolnego).
Ciasteczka świetne dla alergików - są wegańskie i bezglutenowe (bez dodatku jaj i mąki).



Wychodzi ok. 25 szt. miękkich ciasteczek.

  • 246 g. ciecierzycy, czyli 1 odsączona puszka (można oczywiście użyć ugotowanej)
  • 4 czubate łyżki masła migdałowego Primavika
  • 4-5 czubate łyżki syropu agawy / (ksylitolu dla diabetyków)
  • 1 łyżeczka aromatu migdałowego
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia (dla osób z alergią, bezglutenowego)
  • 1/4 łyżeczki sody
  • 3 łyżki siekanych migdałów
  • 1/3 tabliczki posiekanej gorzkiej czekolady (dodałam mniej, tylko do kilku sztuk)

  1. Rozgrzej piekarnik. 
  2. Wszystkie składniki, z wyjątkiem migdałów i czekolady, umieść w robocie kuchennym (lub w przystawce do blendera ręcznego) i zblenduj na gładką masę (sprawdź czy jest odpowiednio słodka). Masa będzie gęsta.
  3. Dodaj migdały i czekoladę i wymieszaj łyżką. 
  4. Ciastka nadkładaj łyżką, zsuwaj drugą, a następnie spłaszczaj wilgotną ręką. 
  5. Piecz ok.15-17 minut w 180'C.
 Migdałowe ciasteczka z ciecierzycy, bez dodatku mąki

17 komentarzy:

  1. Pięknie wyglądają, bardzo smacznie. On chyba nie są takie bardzo słodkie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie, nie są bardzo słodkie,ale jak ktoś lubi bardzo słodkie wypieki, oczywiście może posłodzić więcej.

      Usuń
  2. Kiedy upiekę, obiecuję coś napisać:) Zdjęcia nie obiecuję, bo na zdjęciach wygląda gorzej:) Fotografowanie jedzenia to sztuka, której nie opanowałam:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zapiszę sobie ten przepis, bo ciasteczka wyglądają przepysznie, a nie są bardzo problematyczne w przygotowaniu :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Przepis jak dla mnie idealny. Ciasteczka wyglądają bardzo apetycznie:-)

    OdpowiedzUsuń
  5. takich ciastek nigdy nie jadłam, przyznam że mnie zaciekawiły :D ! Obserwuje !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Marzena, zachęcam do wypieku :). Dziękuję za obserwowanie :* Pozdrawiam.

      Usuń
  6. Ja robię często muffinki z ciecierzycy, więc chętnie wypróbowałabym tych ciasteczek ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli lubisz wypieki z ciecierzycy, ciasteczka powinny Tobie zasmakować :).

      Usuń
  7. Jestem ciekawa smaku tych ciasteczek,chętnie je upiekę :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń

** Dziękuję za odwiedziny i każdy Twój komentarz :).

** Jeśli przygotujesz coś z mojego przepisu, zachęcam do zostawienia komentarza. Jeśli masz zdjęcie, chętnie zamieszczę je w galerii na FB i IG (wyślij e-mail lub wiadomość na FB czy IG).