1 lipca 2012

Placki owsiane z kiełkami

Zdrowa wersja placków, w sam raz na śniadanie:
  • 1 szklanka płatków owsianych błyskawicznych
  • 3/4 szklanki dowolnych kiełków
  • 1 jajko
  • sól, pieprz
  • inne przyprawy wg uznania (np. papryka słodka)
  • olej do smażenia
  • trochę wody
  • 1/2 siekanej cebuli (niekoniecznie)

Do płatków dolać małą ilość wody, jajko, cebulę pokrojoną w kosteczkę, posiekane kiełki i mocno przyprawić. Smażyć na rozgrzanym oleju. Wychodzi ok.10 placków.

2 komentarze:

  1. Wypróbowałam i są bardzo dobre. Ja zrobiłam je z kiełek rzodkwi, podpiekłam na macie silikonowej w piekarniku z serkiem gorgonzola na wierzchu.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że smakowały:) a pieczone na takiej macie bez oleju są jeszcze zdrowsze! Ja niestety nie mam takiej maty:(

      Usuń

** Dziękuję za odwiedziny i każdy Twój komentarz :).

** Jeśli przygotujesz coś z mojego przepisu, zachęcam do zostawienia komentarza. Jeśli masz zdjęcie, chętnie zamieszczę je w galerii na FB i IG (wyślij e-mail lub wiadomość na FB czy IG).