Można ją wykorzystać np. do owsianki, placuszków czy ciastek.
Placuszki można usmażyć na patelni lub upiec w piekarniku (na macie silikonowej).
Pulpa kokosowa jest sucha i sypka w wypiekach. Można na początek dodać jej trochę mniej do placuszków, a przy następnych wypiekach spróbować więcej. Można też dodać dwa jajka.
- pulpa kokosowo - owsiana (powstała z mleka roślinnego, przygotowanego ze 150 g suchych składników)
- 1 duże jajko
- 1 łyżka mąki
- 3 łyżeczki cukru brązowego, kokosowego lub ksylitolu
- olej do smażenia
- Wymieszaj wszystkie składniki.
- Placuszki smaż na rozgrzanym oleju, przypiekając je dosyć mocno.
- Delikatnie przewracaj placuszki łopatką na drugą stronę (są lekko kruche, ze względu na duży dodatek pulpy kokosowej).
- Można podać z dodatkiem dowolnego dżemu (najlepiej domowego).
ciekawy pomysł, muszę wypróbować:)
OdpowiedzUsuńA jakie mleko robisz najczęściej?
Usuńteż bym zjadła ze smakiem:)
OdpowiedzUsuńHej :) Szukałam przepisu na przetworzenie pozostałej pulpy i wykorzystałam Twój :) placuszki wyszły rewelacyjne i smaczne. Pozwolę sobie zalinkować Twój przepis na swoim blogu :) Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńPrzepis powstał w ramach eksperymentu i tym bardziej cieszy mnie, że się przydał, a placuszki Tobie smakowały. Pozdrawiam serdecznie :)
Usuń