3 lipca 2014

Kokosowe placuszki z pulpy po mleku roślinnym

Kokosowe placuszki z pulpy po mleku roślinnym
Pulpy, pozostałej po przygotowaniu mleka roślinnego, nie wyrzucamy. 
Można ją wykorzystać np. do owsianki, placuszków czy ciastek. 
Placuszki można usmażyć na patelni lub upiec w piekarniku (na macie silikonowej).
Pulpa kokosowa jest sucha i sypka w wypiekach. Można na początek dodać jej trochę mniej do placuszków, a przy następnych wypiekach spróbować więcej. Można też dodać dwa jajka.
  • pulpa kokosowo - owsiana (powstała z mleka roślinnego, przygotowanego ze 150 g suchych składników) 
  • 1 duże jajko
  • 1 łyżka mąki
  • 3 łyżeczki cukru brązowego, kokosowego lub ksylitolu
  • olej do smażenia
  1. Wymieszaj wszystkie składniki. 
  2. Placuszki smaż na rozgrzanym oleju, przypiekając je dosyć mocno.
  3. Delikatnie przewracaj placuszki łopatką na drugą stronę (są lekko kruche, ze względu na duży dodatek pulpy kokosowej).
  4. Można podać z dodatkiem dowolnego dżemu (najlepiej domowego).

5 komentarzy:

  1. ciekawy pomysł, muszę wypróbować:)

    OdpowiedzUsuń
  2. też bym zjadła ze smakiem:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Hej :) Szukałam przepisu na przetworzenie pozostałej pulpy i wykorzystałam Twój :) placuszki wyszły rewelacyjne i smaczne. Pozwolę sobie zalinkować Twój przepis na swoim blogu :) Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przepis powstał w ramach eksperymentu i tym bardziej cieszy mnie, że się przydał, a placuszki Tobie smakowały. Pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń

** Dziękuję za odwiedziny i każdy Twój komentarz :).

** Jeśli przygotujesz coś z mojego przepisu, zachęcam do zostawienia komentarza. Jeśli masz zdjęcie, chętnie zamieszczę je w galerii na FB i IG (wyślij e-mail lub wiadomość na FB czy IG).