20 sierpnia 2013

Ekspresowe ogórki małosolne na kranówce

Ekspresowe ogórki małosolne na kranówce
Ogórki małosolne, które robię w wersji najprostszej i najszybszej, czyli zalewając zimną wodą z kranu. Zawsze się udają. Są gotowe do jedzenia po 2-3 dniach.  
Nie wiem jak w innych miastach Polski, ale w Poznaniu jest całkiem przyzwoita woda, dlatego robię na kranówce. Obawiałabym się jednak wody warszawskiej, chyba, że się mylę - dajcie znać czy ogórki wychodzą na tej wodzie. 
Zawsze możecie zrobić np. jeden słoik na kranówce, jeden na wodzie ze sklepu i porównać.
Nie kupujcie ogórków w dużych hipermarketach - raz kupiłam i były do wyrzucenia. Najlepiej kupować na małych bazarkach i od zaufanych sprzedawców.

  • 1,5-2 kg ogórków gruntowych (najlepiej małych)
  • 2 litry zimnej wody (u mnie kranówka)
  • 2 łyżki soli (niejodowanej)
  • koper
  • korzeń chrzanu
  • 2 liście chrzanu
  • główka czosnku
  • 4 liście winogronu lub porzeczki
  1. Ogórki dobrze wymyć w misce z wodą.
  2. W każdym słoiku na dnie ułożyć pokrojone przyprawy: chrzan, koper, czosnek, liście.
  3. Następnie bardzo gęsto warstwę ogórków, a na górę jeszcze trochę kopru i czosnku.
  4. Wodę posolić, dokładnie wymieszać i wlewać do każdego słoika, a następnie szczelnie zakręcić. 
  5. Najlepiej ustawić je w ciemnym miejscu lub przykryć ściereczką. 
  6. Teraz tylko cierpliwie poczekać 2 dni i można się zajadać ogórkami ;). 
  7. Aby zapobiec procesowi kiszenia, po 2 dniach przenieść słoiki do lodówki.






1 komentarz:

** Dziękuję za odwiedziny i każdy Twój komentarz :).

** Jeśli przygotujesz coś z mojego przepisu, zachęcam do zostawienia komentarza. Jeśli masz zdjęcie, chętnie zamieszczę je w galerii na FB i IG (wyślij e-mail lub wiadomość na FB czy IG).