31 sierpnia 2013

Orkiszowe placuszki jeżynowe bez cukru

Orkiszowe placuszki jeżynowe bez cukru
Placuszki są pyszne, zdrowe i na dodatek bez cukru. Robi się je ekspresowo i tak samo szybko znikają ;). 
W sam raz na leniwe weekendowe śniadanie lub na podwieczorek.


Składniki na ok. 8 szt.

  • 1/2 szklanki jeżyn
  • 1/4 szklanki malin
  • 1 banan
  • 1 jajko
  • 3 czubate łyżki mąki orkiszowej (u mnie ze sklepu Chlebnazdrowie)
  • oliwa do smażenia 
  1. Owoce rozgnieść widelcem.
  2. Dodać rozmącone jajko oraz mąkę i dobrze wymieszać (albo wrzucić wszystkie składniki do blendera i zmiksować). 
  3. Smażyć z obu stron na rozgrzanym oleju.  







 

5 komentarzy:

  1. Brzmią smakowicie i oczywiście tak wyglądają:) ja też się skuszę:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Witam, mam pytanie. Przeglądając pani bloga, zauważyłam, że je pani bardzo zdrowo. Nie znudziło się to pani, nie tęskni pani czasem za czymś mocno kalorycznym? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj Lexi. Na blogu są również bardziej kaloryczne przepisy, choć rzeczywiście ostatnio jest przewaga zdrowszych... ;) Nie tęsknię za czymś mocno kalorycznym, ponieważ nie stosuję diety i wiele potraw, które jem na co dzień, jest kalorycznych (lubię m.in. czekoladę, ciasto francuskie, gulasze z mięsem, placki ziemniaczane, kopytka) ;) Nie prezentuję moich codziennych jadłospisów, a umieszczam tu raczej wybrane przepisy. Pozdrawiam:)

      Usuń

** Dziękuję za odwiedziny i każdy Twój komentarz :).

** Jeśli przygotujesz coś z mojego przepisu, zachęcam do zostawienia komentarza. Jeśli masz zdjęcie, chętnie zamieszczę je w galerii na FB i IG (wyślij e-mail lub wiadomość na FB czy IG).