Ciasto drożdżowe, jak wiecie, robię bardzo często. Ciekawa byłam czy wyrośnie, gdy zrobię wersję trochę zdrowszą i zastąpię częściowo mąkę płatkami owsianymi. Zrobiłam według tego przepisu na drożdżowe z lodówki bez wyrabiania. Ciasto wyszło miękkie, lekko wilgotne i bardzo smaczne.
Ciasto wstawić do zimnego piekarnika i piec ok. 55-60 minut w temp. 160'C.
- 10 dag drożdży
- 1 szklanka cukru
- 2 cukry waniliowe
- 1 olejek waniliowy
- 3/4 szklanki oleju
- 5 jajek
- 3/4 szklanki mleka
- 3 szklanki mąki
- 1 szklanka zmiksowanych płatków owsianych
- szczypta soli
- jagody (lub inne owoce)
- 1/2 kostki margaryny
- 1/2 szkl. cukru
- 1 szkl. mąki
Wszystkie składniki powinny być
zimne, odmierzałam szklanką o pojemności 250ml.
1. Drożdże rozkruszyć w misce, zasypać 1 szklanką cukru, dodać cukry wanilinowe, olej, olejek waniliowy, roztrzepane jaja, mleko i 2 szklanki przesianej mąki (ważne, aby tego nie mieszać). Przykryć ściereczką i zostawić w lodówce na 6 godzin (najlepiej na noc).
2. Następnego dnia wymieszać dokładnie, dodać 1 szklankę mąki, 1 szklankę zmiksowanych płatków owsianych oraz szczyptę soli. Drewnianą łyżką połączyć wszystko ze sobą i jeszcze raz dobrze wymieszać (ciasto nie wymaga wyrabiania).
3. Ciasto wyłożyć na wyłożoną papierem do pieczenia (lub wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą) blachę,
ułożyć owoce i posypać kruszonką (kruszonka musi być sypka). 1. Drożdże rozkruszyć w misce, zasypać 1 szklanką cukru, dodać cukry wanilinowe, olej, olejek waniliowy, roztrzepane jaja, mleko i 2 szklanki przesianej mąki (ważne, aby tego nie mieszać). Przykryć ściereczką i zostawić w lodówce na 6 godzin (najlepiej na noc).
2. Następnego dnia wymieszać dokładnie, dodać 1 szklankę mąki, 1 szklankę zmiksowanych płatków owsianych oraz szczyptę soli. Drewnianą łyżką połączyć wszystko ze sobą i jeszcze raz dobrze wymieszać (ciasto nie wymaga wyrabiania).
Ciasto wstawić do zimnego piekarnika i piec ok. 55-60 minut w temp. 160'C.
Fajny, szybki przepis:-) Ciacho na pewno pycha:-)
OdpowiedzUsuńZgadza się, pycha:)
Usuńmm zjadłabym
OdpowiedzUsuńSzkoda, że nie mam jak poczęstować :(
UsuńCisto drożdżowe zawsze kojarzy mi się z moja babcią.
OdpowiedzUsuńTo Twoje wygląda apetycznie. ;-)
Dziękuję:) Mi również drożdżowe kojarzy się z babcią... :)
Usuńprosto, domowo i smakowicie:)
OdpowiedzUsuńCiasto wygląda pysznie, poproszę kawałek :)
OdpowiedzUsuńŚmiało, proszę się częstować ;)
UsuńMam pytanie odnosnie temperatury piekarnika bo w tym przepisie wkladamy ciasto do zimnego i potem 150st.a w tym z samych platkow owsianych zamiast maki- do rozgrzanego i 180st. Od czego to zalezy?
OdpowiedzUsuńCiasto drożdżowe można upiec na dwa sposoby:
Usuń1. Wsypać składniki do miski, nie mieszać, wstawić na noc do lodówki, rano wstawić do zimnego piekarnika i ustawić temp. 160'C.
2. Wymieszać składniki, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, włożyć do rozgrzanego do 180'C piekarnika.
Wybór zależy od Ciebie ;).
Platki zmiksowac - To znaczy w Blederze czy jak?
OdpowiedzUsuńTak, w blenderze lub malakserze.
Usuń