6 sierpnia 2013

Ciasto drożdzowe z płatkami owsianymi bez wyrabiania

Ciasto drożdżowe, jak wiecie, robię bardzo często. Ciekawa byłam czy wyrośnie, gdy zrobię wersję trochę zdrowszą i zastąpię częściowo mąkę płatkami owsianymi. Zrobiłam według tego przepisu na drożdżowe z lodówki bez wyrabiania. Ciasto wyszło miękkie, lekko wilgotne i bardzo smaczne.


  • 10 dag drożdży 
  • 1 szklanka cukru
  • 2 cukry waniliowe 
  • 1 olejek waniliowy 
  • 3/4 szklanki oleju
  • 5 jajek 
  • 3/4 szklanki mleka 
  • 3 szklanki mąki 
  • 1 szklanka zmiksowanych płatków owsianych
  • szczypta soli
  • jagody (lub inne owoce)
kruszonka:
  • 1/2 kostki margaryny
  • 1/2 szkl. cukru
  • 1 szkl. mąki

Wszystkie składniki powinny być zimne, odmierzałam szklanką o pojemności 250ml.  
1. Drożdże rozkruszyć w misce, zasypać 1 szklanką cukru, dodać cukry wanilinowe, olej, olejek waniliowy, roztrzepane jaja, mleko i 2 szklanki przesianej mąki (ważne, aby tego nie mieszać). Przykryć ściereczką i zostawić w lodówce na 6 godzin (najlepiej na noc). 
2. Następnego dnia wymieszać dokładnie, dodać 1 szklankę mąki, 1 szklankę zmiksowanych płatków owsianych oraz szczyptę soli. Drewnianą łyżką połączyć wszystko ze sobą i jeszcze raz dobrze wymieszać (ciasto nie wymaga wyrabiania)
3. Ciasto wyłożyć na wyłożoną papierem do pieczenia (lub wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą) blachę, ułożyć owoce i posypać kruszonką (kruszonka musi być sypka). 
Ciasto wstawić do zimnego piekarnika i piec ok. 55-60 minut w temp. 160'C.

13 komentarzy:

  1. Fajny, szybki przepis:-) Ciacho na pewno pycha:-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Odpowiedzi
    1. Szkoda, że nie mam jak poczęstować :(

      Usuń
  3. Cisto drożdżowe zawsze kojarzy mi się z moja babcią.

    To Twoje wygląda apetycznie. ;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję:) Mi również drożdżowe kojarzy się z babcią... :)

      Usuń
  4. prosto, domowo i smakowicie:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ciasto wygląda pysznie, poproszę kawałek :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Mam pytanie odnosnie temperatury piekarnika bo w tym przepisie wkladamy ciasto do zimnego i potem 150st.a w tym z samych platkow owsianych zamiast maki- do rozgrzanego i 180st. Od czego to zalezy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciasto drożdżowe można upiec na dwa sposoby:
      1. Wsypać składniki do miski, nie mieszać, wstawić na noc do lodówki, rano wstawić do zimnego piekarnika i ustawić temp. 160'C.
      2. Wymieszać składniki, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, włożyć do rozgrzanego do 180'C piekarnika.
      Wybór zależy od Ciebie ;).

      Usuń
  7. Platki zmiksowac - To znaczy w Blederze czy jak?

    OdpowiedzUsuń

* Dziękuję za odwiedziny i każdy Twój komentarz :).
* Jeśli przygotujesz coś z mojego przepisu - bardzo proszę, pozostaw kilka słów pod przepisem.
* Będzie mi bardzo miło, jeśli prześlesz zdjęcie (e-mail lub wiadomość na FB czy IG) - chętnie zamieszczę je w galerii na FB i IG.