Julieanna Hever to dietetyczka specjalizująca się w diecie roślinnej, posiadająca tytuł magistra żywienia.
W swojej książce zapoznaje nas z bogactwem świata roślin i zachęca do zmiany odżywiania:
"Jesteś dokładnie tym... co jesz, a każdy przełknięty kęs wpływa na twoje zdrowie i samopoczucie! Dieta oparta na nisko przetworzonych produktach pochodzenia roślinnego zapewni twojemu organizmowi optymalne warunki pracy i rozwoju. Składniki odżywcze pochodzące z produktów roślinnych to najlepszy prezent, jaki możesz sobie zafundować. A w dodatku jest to łatwiejsze niż myślisz!"
Nie jest to książka kucharska ani lekki poradnik. Dla mnie jest to nawet bardziej podręcznik, zawierający mnóstwo cennych informacji dotyczących diety roślinnej.
Na początku zamieszczony został bardzo rozbudowany spis treści, ze szczegółowo wymienionymi hasłami, ułatwiający znalezienie potrzebnych informacji.
Książka podzielona została na 4 działy:
1. Zalety diety roślinnej: dowiemy się z niej z czego składa się nasze pożywienie, jakich substancji potrzebuje nasz organizm aby utrzymać optymalne zdrowie oraz gdzie należy ich szukać.
2. Życie na diecie roślinnej: obalone są dietetyczne mity, przedstawione również porady jak zaplanować zakupy, co trzymać spiżarni i lodówce oraz rozwiane są wątpliwości dotyczące suplementacji.
3. Przypadki szczególne: cześć ta skierowana jest przede wszystkim do tych, którzy mają/spodziewają się dziecka, a także do sportowców i osób dbających o linię oraz do tych, którzy borykają się z chorobami.
4. Przepisy - dział, który oczywiście najbardziej mnie interesował, zawiera około 40 pomysłów na na ciekawe, odżywcze wegetariańskie dania.
Przepisy podzielono na: potrawy na dobry początek dnia, obiadowe rozkosze podniebienia, coś na ząb, słodkości oraz stare przepisy w nowym wydaniu. Przy przepisach nie zamieszczono niestety zdjęć potraw.
W książce zamieszczono również oddzielone od tekstu ciekawe informacje, oznaczone symbolami:
Na samym końcu zamieszczono dodatki, w których znajdziemy: przykładowy jadłospis na tydzień, tabele norm żywnościowych (zalecane w zależności od wieku i płci) oraz indeks alfabetyczny wszystkich użytych zagadnień.
"Dieta roślinna na co dzień" to książka, w której zawarto szczegółowe informacje na temat witamin i składników odżywczych. Na pewno spodoba się osobom studiującym dietetykę, wegetarianom i weganom. Przyda się również każdemu, kto chciałby dowiedzieć się więcej na temat korzyści czerpanych ze spożywania roślin lub chciałby uzupełnić zapasy witamin w naturalny sposób.
Książka zawiera ciekawe przepisy, kilka z nich prawdopodobnie zrobię i na pewno podzielę się z Wami w przyszłości.
Aby przebrnąć przez wszystkie kartki potrzebujemy sporo czasu... Przeogromna, przytłaczająca wręcz ilość szczegółowych informacji, może trochę zniechęcić do czytania. Z drugiej jednak strony, dzięki temu, każdy znajdzie interesujące go zagadnienia. A przyda się do tego na pewno mocno rozbudowany spis treści, który bardzo mi się podoba.
Trochę szkoda, że zarówno pierwsze trzy działy, jak i dział z przepisami, nie posiadają żadnych zdjęć, bo zawsze przyjemniej czyta się książkę z ilustracjami.
Autor: Julieanna Hever
Liczba stron: 360
Wydawnictwo: Galaktyka
Oprawa: miękka
Cena: 39,90 zł
http://www.galaktyka.com.pl/
Według przepisu z tej książki zrobiłam Guacamole z groszkiem i fasolą
Brak zdjęć daje też pole do popisu wyobraźni. Można kreować te dania tak, by dla nas były atrakcyjne wizualnie.
OdpowiedzUsuń:)
Niby tak... ale mnie jednak bardziej zachęca do zrobienia potrawy jej zdjęcie, które zamieszczono obok przepisu ;)
Usuń