Składniki na 1 porcję:
- 3-4 marchewki
- 1 ziemniak
- 1 łyżka bulionu (dałam 1/3 szklanki)
- 1 łyżeczka oleju lnianego
- 1 łyżka prażonych pestek dyni
- 3 plasterki awokado (opcjonalnie)
- odrobina soli
- dowolne przyprawy (np. pieprz, chili, curry)
- Ziemniak i marchewki ugotować do miękkości w niewielkiej ilości posolonej wody.
- Zdjąć z palnika, dodać ciepły bulion i wszystko zmiksować oraz przyprawić według uznania.
- Przed podaniem dodać łyżeczkę oleju lnianego, plasterki awokado i posypać prażonymi pestkami dyni.
Hmmm... jedno mnie frapuje. Ugotowane warzywa, zalane bulionem się miksuje, to ma być spożywane na ciepło? Chyba podczas miksowania przestygnie i takie w temperaturze pokojowej?
OdpowiedzUsuńZależy jaką temperaturę zup lubisz, jeśli bardzo gorące to zalej gorącym bulionem. A podczas 1 minuty miksowania zupa na pewno nie wystygnie ;)
UsuńFakt... jedna minutka, jak to mówią mnie nie zbawi. Nie, nie chciałam się 'czepiać'. Serio mnie zafrapowało jak to podawać, bo fajne :)
Usuńbardzo smacznie wygląda:) lubię takie kremiki
OdpowiedzUsuńO kurcze... A właśnie szukałam dobrego przepisu na krem z marchewki! Muszę spróbować!
OdpowiedzUsuńDobra wychodzi?
Dobra, tylko trzeba doprawić wg uznania, ja dałam odrobinę chili.
Usuń