9 sierpnia 2013

Kawa zbożowa na zimno

Dla odmiany, zamiast tradycyjnej kawy mrożonej, robię czasem kawę zbożową na zimno. Jest dobra również dla dzieci.
  • 3 łyżeczki kawy zbożowej (np. o smaku karmelowym)
  • 1-2 łyżeczki brązowego cukru
  • 1/4 szkl. wrzątku
  • 1/3 szkl. zimnej wody
  • 1/3 szkl. mleka 3,2% (lub mleka zagęszczonego)
  • kilka kostek lodu

W szklance zalać wrzątkiem kawę z cukrem, zamieszać. Dolać zimną wodę i wystudzić (np. wstawiając do miski z zimną wodą). Przed podaniem dodać kostki lodu oraz spienione mleko.


6 komentarzy:

** Dziękuję za odwiedziny i każdy Twój komentarz :).

** Jeśli przygotujesz coś z mojego przepisu, zachęcam do zostawienia komentarza. Jeśli masz zdjęcie, chętnie zamieszczę je w galerii na FB i IG (wyślij e-mail lub wiadomość na FB czy IG).