Danie jest szybkie do przygotowania, może być stosowane jako dodatek do obiadu zamiast surówki lub samo, jako przekąska na kolację.
- 2 małe cukinie
- 1/2 szklanki bułki tartej
- 4 łyżki oleju kokosowego
- sól
- ewentualnie inne przyprawy (słodka papryka wędzona, pieprz)
- Cukinie pokroić na długie, cienkie paski (lub obrać specjalną tarką do warzyw). Młode cukinie mogą być ze skórką, starsze obieramy.
- Posiekane cukinie wrzucić do posolonego wrzątku, ugotować al dente (2-3 minuty) i odcedzić.
- Na rozgrzanej patelni uprażyć bułkę tartą, na koniec dodać olej oraz odrobinę soli.
- Następnie dodać cukinię i wymieszać (lub wyłożyć cukinię na talerz i posypać bułką).
Dziękuję za udział w akcji! :)
OdpowiedzUsuńJakiej bułki tartej użyłaś? Takiej zwykłej, kupnej, czy może sama robiłaś?
OdpowiedzUsuńUżyłam zwykłej, pieczywo zawsze zjadamy do ostatniej kromki;)
UsuńPrzepyszne ekspresowe jedzonko :-)
Usuńuwielbiam Twoje przepisy, szybko i zdrowo, cukinia z bułką tartą przepyszna, jestem wegetarianką , gotowanie z Tobą to przyjemność , pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuń