17 sierpnia 2013

Spaghetti z cukinii z olejem kokosowym i bułką tartą

Spaghetti z cukinii z olejem kokosowym i bułką tartą
Robiłam już makaron z cukinii z kurkami, czy z bułką tartą, a dziś mała odmiana. Cukinia stara na tarce na cienkie paski, podana z bułką tartą i olejem kokosowym. 
Danie jest szybkie do przygotowania, może być stosowane jako dodatek do obiadu zamiast surówki lub samo, jako przekąska na kolację.

  • 2 małe cukinie 
  • 1/2 szklanki bułki tartej   
  • 4 łyżki oleju kokosowego 
  • sól  
  • ewentualnie inne przyprawy (słodka papryka wędzona, pieprz)

  1. Cukinie pokroić na długie, cienkie paski (lub obrać specjalną tarką do warzyw). Młode cukinie mogą być ze skórką, starsze obieramy.  
  2. Posiekane cukinie wrzucić do posolonego wrzątku, ugotować al dente (2-3 minuty) i odcedzić.
  3. Na rozgrzanej patelni uprażyć bułkę tartą, na koniec dodać olej oraz odrobinę soli. 
  4. Następnie dodać cukinię i wymieszać (lub wyłożyć cukinię na talerz i posypać bułką).



5 komentarzy:

  1. Dziękuję za udział w akcji! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jakiej bułki tartej użyłaś? Takiej zwykłej, kupnej, czy może sama robiłaś?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Użyłam zwykłej, pieczywo zawsze zjadamy do ostatniej kromki;)

      Usuń
    2. Przepyszne ekspresowe jedzonko :-)

      Usuń
  3. uwielbiam Twoje przepisy, szybko i zdrowo, cukinia z bułką tartą przepyszna, jestem wegetarianką , gotowanie z Tobą to przyjemność , pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń

** Dziękuję za odwiedziny i każdy Twój komentarz :).

** Jeśli przygotujesz coś z mojego przepisu, zachęcam do zostawienia komentarza. Jeśli masz zdjęcie, chętnie zamieszczę je w galerii na FB i IG (wyślij e-mail lub wiadomość na FB czy IG).