10 marca 2014

Polędwica wieprzowa z kukurydzą na szybko

Przepis na polędwicę na szybko. Proste danie, które z powodzeniem każdy mężczyzna może samodzielnie przygotować ;). A jeśli macie np. ziemniaki lub ryż z poprzedniego dnia, to przygotowanie obiadu zajmie ok. 10 minut.

  • 1 kawałek polędwicy (najlepiej gruby)
  • pieprz kolorowy (lub czarny)
  • sól
  • olej do smażenia
dodatki:
  • ugotowane ziemniaki
  • kukurydza konserwowa*, np. Bonduelle (lub dowolna surówka).

Ziemniaki ugotować.
Polędwicę pokroić w plastry (ok. 1 cm) i oprószyć z dwóch stron pieprzem. 
Na patelni rozgrzać mocno olej. Ułożyć plastry mięsa i usmażyć z obydwu stron. Na koniec posolić.
Podawać z ugotowanymi i podsmażonymi na oleju ziemniakami, posypanymi przyprawą do ziemniaków oraz z odcedzoną kukurydzą konserwową. 

* kukurydzę można też podać na ciepło (podgrzać z odrobiną masła soli)



2 komentarze:

** Dziękuję za odwiedziny i każdy Twój komentarz :).

** Jeśli przygotujesz coś z mojego przepisu, zachęcam do zostawienia komentarza. Jeśli masz zdjęcie, chętnie zamieszczę je w galerii na FB i IG (wyślij e-mail lub wiadomość na FB czy IG).