Najlepiej smakuje z pieczonymi ziemniakami (u mnie akurat zielony ryż, który otrzymałam od znajomych z Tajlandii).
- ok. 600-700 g schabu
- ok. 500 g pieczarek
- olej do smażenia
- sól, pieprz
- Schab pokroić w cienkie plastry (jeśli wyjdą za grube, można lekko rozbić).
- Na patelni mocno rozgrzać olej i podsmażyć mięso z dwóch stron. Następnie zmniejszyć ogień, przyprawić solą i pieprzem i jeszcze chwilę smażyć.
- Pieczarki pokroić w ćwiartki lub grube plastry i podsmażyć na oleju.
- Do wąskiego naczynia żaroodpornego ułożyć kawałki schabu, między kawałki mięsa ułożyć pieczarki i polać sosem, który powstał z pieczenia pieczarek.
- Przykryć naczynie i wstawić do rozgrzanego do180'C piekarnika na ok. 30-40 minut.
- Najlepiej smakuje z pieczonymi kawałkami ziemniaków, posypanych przyprawą do ziemniaków.
I bardzo prosty w przygotowaniu. Podoba mi się pomysł z piekarnikiem, wydaje mi się, że dzięki temu mięso jest kruche i wilgotne. Gdzieś wyczytałam, że wieprzowina aby była smaczna musi długi czas podlegać obróbce cieplnej w nie za wysokiej temperaturze. I w tym przepisie to by się zgadzało.
OdpowiedzUsuńkocham tak podany schab:) sama często robię, bo mam w domu więcej amatorów na taki schabik:) muszę wypróbować twój pomysł z piekarnikiem;)
OdpowiedzUsuńTo coś co bardzo lubię..szybko, prosto i smacznie. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńkocham grzyby a w połączeniu z mięsem są wyśmienite :) oj chyba ściągnę sobie twój przepis :)
OdpowiedzUsuńJa też uwielbiam takie połączenie :). Zachęcam do skorzystania z przepisu:)
Usuń