18 marca 2014

Schab w pieczarkach

Schab w pieczarkach
Danie, które wymaga trochę czasu, ale warto je przygotować, bo jest pyszne. Robię zazwyczaj w większej ilości, od razu na dwa dni. 
Najlepiej smakuje z pieczonymi ziemniakami (u mnie akurat zielony ryż, który otrzymałam od znajomych z Tajlandii).

  • ok. 600-700 g schabu
  • ok. 500 g pieczarek
  • olej do smażenia 
  • sól, pieprz
  1. Schab pokroić w cienkie plastry (jeśli wyjdą za grube, można lekko rozbić).
  2. Na patelni mocno rozgrzać olej i podsmażyć mięso z dwóch stron. Następnie zmniejszyć ogień, przyprawić solą i pieprzem i jeszcze chwilę smażyć.
  3. Pieczarki pokroić w ćwiartki lub grube plastry i podsmażyć na oleju.  
  4. Do wąskiego naczynia żaroodpornego ułożyć kawałki schabu, między kawałki mięsa ułożyć pieczarki i polać sosem, który powstał z pieczenia pieczarek. 
  5. Przykryć naczynie i wstawić do rozgrzanego do180'C piekarnika na ok. 30-40 minut.
  6. Najlepiej smakuje z pieczonymi kawałkami ziemniaków, posypanych przyprawą do ziemniaków.

5 komentarzy:

  1. I bardzo prosty w przygotowaniu. Podoba mi się pomysł z piekarnikiem, wydaje mi się, że dzięki temu mięso jest kruche i wilgotne. Gdzieś wyczytałam, że wieprzowina aby była smaczna musi długi czas podlegać obróbce cieplnej w nie za wysokiej temperaturze. I w tym przepisie to by się zgadzało.

    OdpowiedzUsuń
  2. kocham tak podany schab:) sama często robię, bo mam w domu więcej amatorów na taki schabik:) muszę wypróbować twój pomysł z piekarnikiem;)

    OdpowiedzUsuń
  3. To coś co bardzo lubię..szybko, prosto i smacznie. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. kocham grzyby a w połączeniu z mięsem są wyśmienite :) oj chyba ściągnę sobie twój przepis :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też uwielbiam takie połączenie :). Zachęcam do skorzystania z przepisu:)

      Usuń

** Dziękuję za odwiedziny i każdy Twój komentarz :).

** Jeśli przygotujesz coś z mojego przepisu, zachęcam do zostawienia komentarza. Jeśli masz zdjęcie, chętnie zamieszczę je w galerii na FB i IG (wyślij e-mail lub wiadomość na FB czy IG).