To wersja szybka, a jeśli macie więcej czasu, można zrobić tradycyjną pastę z awokado, a boczek pokroić w cienkie paseczki.
- 1/4 awokado
- 1 cienki plaster gotowanego boczku
- 1 jajko
- 1 bułka z ziarnami
- 1 łyżka sosu ziołowego z nutą czosnku Winiary (lub majonezu)
- pieprz
Na rozgrzanej patelni podsmażyć z dwóch stron plaster boczku, wytapiając z niego tłuszcz.
Na pozostałym na patelni tłuszczu usmażyć jajko (jeśli lubicie mocno ścięte żółtka, jajko usmażyć z obu stron).
Na bułkę wyłożyć pokrojone w cienkie plastry obrane awokado, na to ułożyć plaster boczku oraz jajko. Wierzch oprószyć pieprzem i udekorować kleksem z sosu majonezowego. Można przykryć drugą połówką bułki.
Ciekawy pomysł, lubię robić różne kanapki ale czasem już nie mam pomysłu, więc uwielbiam takie inspiracje:)
OdpowiedzUsuńświetny pomysł:)
OdpowiedzUsuńFaktycznie kanapka niezły wypas :)
OdpowiedzUsuńMega kanapka. Tak jak pisałaś, nie tylko dla faceta. Czasami pomimo stosowania zdrowego sposobu odżywiania, pozwalamy sobie na taki posiłek. I to jest ok :) Pozdrawiam Iwona
OdpowiedzUsuń