W zależności od upodobań smakowych, ilości poszczególnych składników można dowolnie zmieniać.
- 2 duże marchewki
- 3 ziemniaki
- 2 świeże brokuły (lub 1 op. mrożonych)
- 2 młode cukinie
- 1 puszka ciecierzycy (np. Bonduelle)
- siekana natka pietruszki
- sól, pieprz
- szczypta chili lub słodkiej papryki
- olej tłoczony na zimno (np. z pestek dyni Oleofarm)
- prażone nasiona słonecznika
Do wrzącego bulionu (lub wody) wrzucić marchewki, ziemniaki, brokuły oraz przyprawy i gotować przez kilka minut.
Następnie dodać cukinie oraz przepłukaną ciecierzycę. Gotować do miękkości wszystkich warzyw.
Na koniec dodać siekaną natkę pietruszki i zmiksować całość blenderem ręcznym.
Przed podaniem posypać prażonymi nasionami słonecznika i polać olejem tłoczonym na zimno.
wygląda smacznie:)
OdpowiedzUsuńMniam, mniam ;)
OdpowiedzUsuń