14 marca 2014

Sycąca zupa warzywna z ciecierzycą

Sycąca zupa krem warzywna z ciecierzycą
Zupa powstała z tego, co akurat znalazłam w kuchni. Jest sycąca (za sprawą ciecierzycy i ziemniaków), smaczna i zdrowa. Dobry sposób ma przemycenie warzyw dzieciom. Na pewno zrobię ją ponownie.  
W zależności od upodobań smakowych, ilości poszczególnych składników można dowolnie zmieniać.

  • 2 duże marchewki
  • 3 ziemniaki
  • 2 świeże brokuły (lub 1 op. mrożonych)
  • 2 młode cukinie
  • 1 puszka ciecierzycy (np. Bonduelle)
  • siekana natka pietruszki
  • sól, pieprz
  • szczypta chili lub słodkiej papryki
dodatki:
  • olej tłoczony na zimno (np. z pestek dyni Oleofarm)
  • prażone nasiona słonecznika
Warzywa obrać i pokroić na kawałki.
Do wrzącego bulionu (lub wody) wrzucić marchewki, ziemniaki, brokuły oraz przyprawy i gotować przez kilka minut. 
Następnie dodać cukinie oraz przepłukaną ciecierzycę. Gotować do miękkości wszystkich warzyw.  
Na koniec dodać siekaną natkę pietruszki i zmiksować całość blenderem ręcznym.
Przed podaniem posypać prażonymi nasionami słonecznika i polać olejem tłoczonym na zimno. 





 




2 komentarze:

** Dziękuję za odwiedziny i każdy Twój komentarz :).

** Jeśli przygotujesz coś z mojego przepisu, zachęcam do zostawienia komentarza. Jeśli masz zdjęcie, chętnie zamieszczę je w galerii na FB i IG (wyślij e-mail lub wiadomość na FB czy IG).