- 500 g mięsa mielonego (z szynki lub z indyka)*
- 1 średnia cebula pokrojona w kostkę
- 1 jajko
- ok. 1/2 szklanki bułki tartej (lub więcej)
- sól i pieprz
- szczypta czerwonej papryki i suszonego czosnku
- 1 łyżka siekanej natki pietruszki
- olej do smażenia
* Najlepiej zmielić mięso samemu w domu. Jeśli kupujecie gotowe, koniecznie sprawdźcie jego skład.
Sos pomidorowy:
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 1 mała cebula
- 1 mały ząbek czosnku
- sól, pieprz
- dowolne zioła (np. bazylia/ oregano/ zioła prowansalskie)
- siekana natka pietruszki
- do zagęszczenia (opcjonalnie): 3 łyżki sosu pomidorowego Winiary
- do smażenia: 2-3 łyżki oleju
Dodać pomidory, 3 łyżki sosu pomidorowego, sól i pieprz.
Dusić na małym ogniu przez ok. 10 minut często mieszając. Na końcu dodać natkę pietruszki i dowolne zioła.
fajny pomysł:)
OdpowiedzUsuńkocham wariacje zmielonych:) super pomysł
OdpowiedzUsuńKotleciki z sosem - podobają mi się! :)
OdpowiedzUsuńNa zdjęciu jest jeszcze świetnie wyglądający żółty ryż. Jak go gotowałaś i z czym. Kurkuma? Fajny pomysł, żeby fasolkę podać z sezamem.
OdpowiedzUsuńAngeliko, zgadłaś, dodałam trochę kurkumy. A sezam bardzo lubię i często posypuję nim całe danie lub ugotowane warzywa do obiadu, do tego dobry olej - pycha ;). Najlepszy jest oczywiście lekko podprażony na patelni.
Usuń