Kolejna wersja pasztetu w wersji wegetariańskiej. Robiłam już pasztety z soczewicy, z ciecierzycy bez jajek, teraz zrobiłam z ciecierzycy z jajkami i z dodatkiem grzybów. Pasztet najlepiej smakuje na drugi dzień.
Składniki na 2 małe keksówki:
- 500 g ugotowanej ciecierzycy (lub 2 puszki odsączonej ciecierzycy)
- 1 szklanka posiekanych i ugotowanych opieniek (lub pokrojonych drobno pieczarek)
- 2 duże cebule
- 2 duże marchewki
- 3 jajka
- 5 łyżek oliwy
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- dowolne przyprawy (np.pieprz cayenne, pieprz czarny, papryka słodka, majeranek, sól)
- 4 łyżki siekanej natki pietruszki
- ok.1/2 szklanki wody (dodawać stopniowo)
- olej do smażenia
- Ciecierzycę namoczyć przez noc, następnie zmienić wodę i gotować ją przez ok. 70-80 minut. Przecedzić i ostudzić.
- Pokrojoną w kostkę cebulę usmażyć z odrobiną soli na rozgrzanym oleju. Dodać posiekane grzyby i chwilę razem poddusić.
- W garnku podgotować do miękkości startą na tarce marchewkę i odcedzić.
- Wszystkie składniki wraz z przyprawami wrzucić do robota kuchennego i zmiksować na niezbyt gładką masę, dodając stopniowo wodę. Pasztet powinien być dosyć mocno przyprawiony.
- Piec godzinę w rozgrzanym do 180'C piekarniku.
- Po przestudzeniu można już delikatnie kroić, ale najlepiej smakuje i ma właściwą konsystencję, następnego dnia.
smacznie wygląda:)
OdpowiedzUsuńPrzygotowałam soczewice na falafelki, ale chyba zmienię zdanie.....
OdpowiedzUsuń;)
UsuńO nawet trochę podobny :) tylko mój bez koncentratu i natki :)
OdpowiedzUsuńa jesli chcemy zrobić połowę porcji to ile gram SUROWEJ soczewicy wziąć? i czy wtedy dać 2 mniejsze jajka?:)
OdpowiedzUsuńCIECIERZYCY - suchej trzeba użyć ok. 115 g na połowę porcji. Na cały pasztet, odpowiednio 230g suchej.
Usuń