4 lipca 2015

Owoce zapiekane pod kokosowo-owsianą kruszonką (bez glutenu i nabiału)

Szybki deser z dowolnych sezonowych owoców, które akurat mamy w domu. 
Kruszonka tym razem bezglutenowa, bez masła - z dodatkiem wiórków kokosowych lub pulpy po mleku kokosowym.
Rodzaj owoców i ich ilość można zmieniać według uznania. Latem truskawki i borówki, a jesienią idealne będą śliwki i jabłka.

Zachęcam również do wypróbowania przepisów na: crumble jabłkowe, czy śliwki pod bezglutenową kruszonką.


dowolne owoce, np.:
  • 2 jabłka
  • duża garść truskawek
  • 2-3 łyżki jagód lub borówek
kruszonka:
  • 3/4 szklanki płatków owsianych* górskich lub błyskawicznych 
  • 1/4 szklanki wiórków kokosowych (lub pulpa po mleku kokosowym)
  • 3 czubate łyżki oleju koksowego
  • 1 łyżka ksylitolu, cukru brązowego lub kokosowego

  1. Jabłka obierz i pokrój w dosyć drobną kostkę.
  2. Przełóż do naczynia żaroodpornego, dodaj truskawki i jagody. Wymieszaj.
  3. Płatki, wiórki i cukier zmiel przez krótką chwilę w malakserze lub blenderze.
  4. 1/3 suchych składników kruszonki wymieszaj z owocami (wchłoną nadmiar soku z truskawek). Jeśli używasz owoców, które nie puszczają aż tyle soku, nie trzeba tego robić i całą kruszonkę użyj na wierzch.
  5. Do pozostałej części suchych składników dodaj olej kokosowy i mieszaj, aż powstanie kruszonka.
  6. Kruszonkę rozprowadź na wierzchu owoców.
  7. Piecz w rozgrzanym do 180'C piekarniku, przez ok. 25-30 minut (do zarumienienia wierzchu kruszonki).

* bezglutenowych - dla osób z nietolerancjami


12 komentarzy:

  1. Wypróbowane, polecam ! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dominika dziękuję za pozostawiony komentarz. Cieszę się bardzo, że smakowało :). Pozdrawiam.

      Usuń
  2. Robiłam takie z gruszkami, pychota! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Właśnie wyjęłam z piekarnika i zajadamy się z rodziną. Boskie! I do tego zdrowsza wersja. Dzięki za inspirację :). Anka.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Anka, bardzo się cieszę, że zainspirowałam Cię do zrobienia tego deseru, ale najbardziej z tego, że całej rodzince zasmakował :). Dziękuję za pozostawiony komentarz. Pozdrawiam :).

      Usuń
  4. Mam pytanie, czy ten olej kokosowy trzeba najpierw rozpuścić? Bo twardy dziad trochę:) Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie trzeba oleju rozpuszczać, wystarczy temperatura pokojowa i można go łatwo wymieszać z płatkami. Jeśli będzie twardy, można go posiekać nożem.

      Usuń
  5. Wymieszać rękoma czy łyżką?

    OdpowiedzUsuń
  6. Robiłam smaczne Pozdrawiam 🙂

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że smakowało :) i zachęcam do kolejnych eksperymentów. Pozdrawiam.

      Usuń

** Dziękuję za odwiedziny i każdy Twój komentarz :).

** Jeśli przygotujesz coś z mojego przepisu, zachęcam do zostawienia komentarza. Jeśli masz zdjęcie, chętnie zamieszczę je w galerii na FB i IG (wyślij e-mail lub wiadomość na FB czy IG).