8 października 2012

Muffinki owsiane z jabłkami

Muffinki owsiane z jabłkami
Część jabłek przesmażyłam na mus, ale zostało mi jeszcze trochę, więc pomyślałam o szybkich i zdrowych muffinkach. Przepis stary, sprawdzony, choć trochę zmodyfikowany. 
A jeśli macie ochotę na jeszcze inne rodzaje babeczek, zapraszam do przejrzenia etykiety "muffiny".

(składniki na ok.15 sztuk)
  • 1 szklanka zmiksowanych płatków owsianych
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki cukru lub ksylitolu
  • 1/4 łyżeczki soli 
  • 1 łyżeczka domowego cukru waniliowego
  • opcjonalnie 1/3 łyżeczki cynamonu
  • 2 małe jajka
  • 3/4 szklanki mleka/ maślanki 
  • 1/2 szklanki oleju (można trochę mniej)

  • 2 jabłka 
  • opcjonalnie 1 łyżka dowolnych posiekanych bakalii   

  1. Do jednej miski wsyp sypkie składniki. 
  2. Dodaj obrane i pokrojone na kawałki jabłka, lekko wymieszaj.
  3. W drugiej misce połącz jaja, mleko, olej i wlej do suchych składników. 
  4. Wymieszaj niezbyt dokładnie. 
  5. Przełóż łyżką do foremek - każdą wypełnij do 2/3. 
  6. Piecz w 180'C przez ok. 25 minut, na złotobrązowy kolor. 




 
 








Przetestowałam przy okazji pieczenie w foremkach silikonowych, otrzymanych ze sklepu przyjemnegotowanie.pl. Nie używamy tłuszczu, papieru, a po upieczeniu babeczki same odchodzą od foremek, nie zostawiając na ściankach ciasta. Wystarczy je później tylko przepłukać ciepłą wodą.
Więcej o formach silikonowych pisałam tutaj.

12 komentarzy:

  1. Zjadłabym sobie teraz kilka takich babeczek do kawusi :))

    OdpowiedzUsuń
  2. ja też...ale nie ma mi kto zrobić....;-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Odpowiedzi
    1. użyłam zwykłej pszennej, ale jak masz możesz użyć pszennej razowej, będą jeszcze zdrowsze:)

      Usuń
  4. Zrobiłam. Przepyszne są:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję:)) bardzo się cieszę, że smakowały:) To była improwizacja, nie przypuszczałam, że wyjdą takie smaczne...

      Usuń
  5. Pyszne, właśnie spałaszowałam ostatnią muffinke�� Następnym razem dodam jeszcze rodzynki i orzechy.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za komentarz:). Oczywiście dodatki można zmieniać, aby muffinki smakowały za każdym razem trochę inaczej.

      Usuń

* Dziękuję za odwiedziny i każdy Twój komentarz :).
* Jeśli przygotujesz coś z mojego przepisu - bardzo proszę, pozostaw kilka słów pod przepisem (nie bądź anonimowy - proszę wybierz opcję "Nazwa" i wpisz swoje Imię lub Nick :))

* Będzie mi bardzo miło, jeśli prześlesz zdjęcie (e-mail lub wiadomość na FB) - chętnie zamieszczę je w galerii na FB.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks