26 lutego 2013

Prosty gulasz wołowy

Prosty gulasz wołowy

Robiłam raz zrazy wołowe, ale zamiast nich, wolę gulasz wołowy. Robi się go zdecydowanie prościej. Najlepiej smakuje z kaszą lub ryżem i kiszonym ogórkiem. 
Na blogu znajdziesz więcej przepisów na gulasz lub sos.

  • 500 g mięsa wołowego 
  • 1 duża cebula
  • sól, pieprz
  • 6-8 łyżek oliwy
  • ziele angielskie, liść laurowy
  • 1 łyżeczka przyprawy do gulaszu
  • natka pietruszki
  • 2 łyżki mąki 
  • woda
  1. Mięso pokroić na cienkie plastry (jeśli się nie uda, to rozbić tłuczkiem)
  2. Kłaść na patelnię, na gorący tłuszcz i opiekać z każdej strony na brązowy kolor. Zrumienione przełożyć do garnka
  3. Na pozostałym tłuszczu podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę. 
  4. Następnie cebulę dodać do mięsa, podlać wodą, dodać przyprawy i dusić do miękkości pod przykryciem (ok. 40 min.). 
  5. Gdy mięso jest miękkie, wlać mąkę wymieszaną z 1/3 szklanki wody oraz siekaną natkę pietruszki i dusić jeszcze kilka minut.

16 komentarzy:

  1. Wypróbowałam i naprawdę polecam wszystkim, pyszny obiadek :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Megi, dziękuję, że podzieliłaś się z nami opinią :) Cieszę się bardzo, że gulasz smakował:)

      Usuń
  2. genialnie prosty przepis, hulasz będę dziś robić na obiad i wyprobuje Twój przepis:) pozdrawiam serdecznie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Prosty i smaczny. Cieszę się, że korzystasz z przepisów:) Pozdrawiam:)

      Usuń
    2. wyszło naprawdę pyszne mój chłopak nie mógł się najeść:):P będę zawsze robić gulasz już według Twojego przepisu:)

      Usuń
    3. Jak miło czytać takie słowa:) Cieszę się bardzo, że gulasz smakował:) Dziękuję za podzielenie się opinią. Pozdrawiam:)

      Usuń
  3. Dałam inne przyprawy i mięso wołowe, ale ogólnie - kolejność, cebula - według tego przepisu. Wyszło najlepiej!

    OdpowiedzUsuń
  4. Pędzę na zakupy i zabieram się do gotowania :D Właśnie tak prostego przepisu szukałam. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Anna, cieszę się, że przepis się przydał i mam nadzieję, że gulasz będzie smakował:) Pozdrawiam!

      Usuń
  5. jakie najlepsze mięso wołowe?

    OdpowiedzUsuń
  6. Dziękuję :). Jeśli lubisz paprykę, możesz dodać, gulasz powinien równie dobrze smakować.

    OdpowiedzUsuń

** Dziękuję za odwiedziny i każdy Twój komentarz :).

** Jeśli przygotujesz coś z mojego przepisu, zachęcam do zostawienia komentarza. Jeśli masz zdjęcie, chętnie zamieszczę je w galerii na FB i IG (wyślij e-mail lub wiadomość na FB czy IG).