23 października 2013

Chleb żytni razowy - graham (mąka 1850)

Chleb żytni graham z otrębami
Chleb z dodatkiem mąki graham oraz żytniej razowej. Wyszedł wilgotny i smaczny, przypomina typowego razowca. Koniecznie do powtórzenia...:)
Piekłam go w maszynie do chleba, góra się minimalnie zapadła. Tego typu chleby najlepiej piec w długiej, wąskiej foremce.

  • 2 szklanki (250ml) mąki żytniej razowej (typ 1800)
  • 1 1/2 szklanki mąki graham (typ 1850)
  • 1/2 szklanki otrąb
  • 2 i 1/4 szklanki letniej wody 
  • 7 g suszonych drożdży (1 op.)
  • 12 g soli (1 czubata łyżeczka)
  • 1 płaska łyżeczka cukru
  • 5 łyżek dowolnych dodatków (np. siemienia lnianego, pestek dyni, słonecznika)
Maszyna do chleba:  
Wrzucić wszystkie składniki do maszyny, wymieszać drewnianą łyżką i nastawić program na chleb razowy.

Piekarnik: 

(nie piekłam wprawdzie w piekarniku ale powinien się sprawdzić standardowy sposób pieczenia chleba razowego)
Do miski wrzucić wszystkie składniki i dobrze wymieszać łyżką. Przykryć ściereczką, zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Ciasto wymieszać i przełożyć do długiej keksówki, wysmarowanej oliwą
(lub dwóch mniejszych).
Piec pierwsze 10 minut w temperaturze 220'C, następnie 10 min w 200'C, kolejne 40 min. w temperaturze 180'C.
Po upieczeniu, wyjąć z formy i przykryć ściereczką.





12 komentarzy:

  1. Bardzo fajny przepis, od razu zapisuję!

    OdpowiedzUsuń
  2. doskonały chlebuś:) piękny bochenek

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciekawa propozycja, na zdjęciu wygląda smacznie i zachęcająco.

    OdpowiedzUsuń
  4. a czy coś się stanie jeżeli się użyje mąki żytniej razowej 2000 a nie 1800?

    OdpowiedzUsuń
  5. Niestety nie wyszedł..Robiłam "ręcznie" (bez maszyny). Trochę nieprecyzyjnie jest napisane: 2 szklanki (250 ml) - ZAŁOŻYŁAM, że chodzi o 2 szklanki o pojemności 250 ml (czyli razem 500 ml). I, niestety, zrobił się "gniot", który oczywiście nie wyrósł (ani trochę). Nie dałam do przepisu otrąb - ale to nie powinno mieć wpływu. Nie dało się tego wymieszać łyżką - za gęsta konsystencja. Nie wiem co zrobiłam źle - bo już nieraz piekłam chleby drożdżowe, tylko z dodatkiem mąki pszennej - może o to chodzi. Pozdrawiam,

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Chleby z takich mąk są trochę trudniejsze w wypieku. Ten chleb wyszedł mi w sam raz, podobny do razowca, wilgotny.
      Zamiast otrąb zawsze można dodać np. płatki owsiane zmieszane z mąką albo samą mąkę, nawet ta połowa szklanki otrąb zawsze wchłonie trochę wody i może zmienić konsystencję chleba...
      U mnie wyrabiała maszyna, a konsystencja ciasta była raczej gęsta i zbita.
      Następnym razem spróbuję upiec go ponownie, ale zamiast maszyny - w piekarniku i dam znać jak wyszedł.

      Usuń
  6. 7 g suszonych drożdży, chodzi o drożdże instant?

    OdpowiedzUsuń
  7. zrobiłam , przepyszny :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się i zachęcam do wypróbowania innych przepisów na chleby.

      Usuń

** Dziękuję za odwiedziny i każdy Twój komentarz :).

** Jeśli przygotujesz coś z mojego przepisu, zachęcam do zostawienia komentarza. Jeśli masz zdjęcie, chętnie zamieszczę je w galerii na FB i IG (wyślij e-mail lub wiadomość na FB czy IG).