26 lutego 2013

Prosty gulasz wołowy


Zamiast zrazów wolę przyrządzać gulasz wołowy, ponieważ robi się go zdecydowanie prościej. Najlepiej smakuje z kaszą lub ryżem i kiszonym ogórkiem.

  • 500 g mięsa wołowego 
  • 1 duża cebula
  • sól, pieprz
  • 6-8 łyżek oliwy
  • ziele angielskie, liść laurowy
  • 1 łyżeczka przyprawy do gulaszu
  • natka pietruszki
  • 2 łyżki mąki
Mięso pokroić na cienkie plastry (jeśli się nie uda, to rozbić tłuczkiem). Kłaść na patelnię, na gorący tłuszcz i opiekać z każdej strony na brązowy kolor. Zrumienione przełożyć do garnka
Na pozostałym tłuszczu podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę. Następnie dodać ją do mięsa, podlać wodą, dodać przyprawy i dusić do miękkości pod przykryciem (ok. 40 min.). 
Gdy mięso jest miękkie, dodać zawiesinę z mąki i wody oraz siekaną natkę pietruszki i dusić jeszcze kilka minut.

14 komentarzy:

  1. Wypróbowałam i naprawdę polecam wszystkim, pyszny obiadek :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Megi, dziękuję, że podzieliłaś się z nami opinią :) Cieszę się bardzo, że gulasz smakował:)

      Usuń
  2. genialnie prosty przepis, hulasz będę dziś robić na obiad i wyprobuje Twój przepis:) pozdrawiam serdecznie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Prosty i smaczny. Cieszę się, że korzystasz z przepisów:) Pozdrawiam:)

      Usuń
    2. wyszło naprawdę pyszne mój chłopak nie mógł się najeść:):P będę zawsze robić gulasz już według Twojego przepisu:)

      Usuń
    3. Jak miło czytać takie słowa:) Cieszę się bardzo, że gulasz smakował:) Dziękuję za podzielenie się opinią. Pozdrawiam:)

      Usuń
  3. Dałam inne przyprawy i mięso wołowe, ale ogólnie - kolejność, cebula - według tego przepisu. Wyszło najlepiej!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo mnie cieszy, że gulasz smakował :)

      Usuń
  4. Pędzę na zakupy i zabieram się do gotowania :D Właśnie tak prostego przepisu szukałam. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Anna, cieszę się, że przepis się przydał i mam nadzieję, że gulasz będzie smakował:) Pozdrawiam!

      Usuń
  5. jakie najlepsze mięso wołowe?

    OdpowiedzUsuń
  6. Świetny przepis! Smak prawdziwej domowej kuchni na szybko. Pytanie tylko czy jak dodam podsmażoną czerwoną paprykę to smak bedzie równie dobry?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :). Jeśli lubisz paprykę, możesz dodać, gulasz powinien równie dobrze smakować.

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny i każdy Twój komentarz :).

Jeśli przygotujesz coś z mojego przepisu - bardzo proszę, pozostaw kilka słów pod przepisem.
Będzie mi bardzo miło, jeśli prześlesz zdjęcie (e-mail lub wiadomość na FB) - chętnie zamieszczę je w galerii na FB.
Nie bądź anonimowy - proszę wybierz opcję "Nazwa" i wpisz swoje Imię lub Nick :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks