3 maja 2014

Karkówka z grilla w pikantnej marynacie

Każdy ma swój ulubiony przepis na marynatę do mięsa. Ja lubię lekko pikantne dania, więc marynata też ma taki smak. 
Pogoda nie dopisała, więc mięso piekłam w piekarniku na funkcji "grill". 


  • 600 g karkówki
  • 4 łyżki sosu do marynaty teriyaki 
  • 4 łyżki ketchupu pikantnego
  • 1 zmiażdżony ząbek czosnku (lub czosnek suszony)
  • 1 cebula pokrojona w piórka
  • trochę przyprawy ziołowej do grilla oraz przyprawy pikantnej do mięs
  • szczypta chili i pieprzu
  • 2 łyżki oleju

Wszystkie przyprawy umieścić w misce i wymieszać. 
Dodać pokrojone w cienkie plastry mięso, wymieszać i odstawić do lodówki na godzinę.
Mięso układać na ruszcie, na rozgrzanym grillu lub w piekarniku (funkcja grill) i piec z dwóch stron.


  Czas na mięsa z grilla!

5 komentarzy:

  1. pychotka kocham pikantne mięsko:-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak długo trzyma się mięso w piekarniku na funkcji grill? Bo w piekarniku na 180 stopni C normalnie karkowkę piekę ponad 1h.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To zależy od grubości plastrów i na ile % nastawisz grilla (na 90% pieczenie trwało ok. 40 min.).

      Usuń
  3. Zachęcam do udziału w konkursie http://www.meskiwypas.pl/meskie-grillowanie-konkurs/

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i każdy Twój komentarz :).

Jeśli przygotujesz coś z mojego przepisu - bardzo proszę, pozostaw kilka słów pod przepisem.
Będzie mi bardzo miło, jeśli prześlesz zdjęcie (e-mail lub wiadomość na FB) - chętnie zamieszczę je w galerii na FB.
Nie bądź anonimowy - proszę wybierz opcję "Nazwa" i wpisz swoje Imię lub Nick :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks