30 lipca 2012

Sos kurkowy z kaszą gryczaną

Sezon na kurki w pełni, dlatego zrobiłam sos, który uwielbiam i który pasuje w zasadzie do wszystkiego (makaron, ryż, warzywa, ziemniaki). Tym razem z dodatkiem kaszy gryczanej.

  • 200 g kaszy gryczanej ugotowanej na sypko (proporcja kaszy do wody 1:2)
Sos:
  • 2 szklanki kurek (lub innych grzybów, jeśli nie mamy kurek)
  • 1 duża cebula
  • 2/3 szkl. bulionu (lub wody)
  • 2 łyżki śmietany
  • 2 łyżki mąki
  • ziele angielskie
  • sól, pieprz
  • natka pietruszki
  • olej
  1. Posiekaną cebulę wrzucamy na rozgrzany olej, podsmażamy. 
  2. Dodajemy oczyszczone kurki (większe kroimy drobniej). 
  3. Smażymy kilka minut, podlewamy bulionem, wrzucamy ziele angielskie, sól, pieprz i dalej dusimy na małym ogniu. 
  4. W szklance mieszamy mąkę ze śmietaną i odrobiną zimnej wody, wlewamy do sosu i mieszamy, aż sos zgęstnieje. 
  5. Na koniec dodajemy siekaną natkę pietruszki.

2 komentarze:

  1. i znowu kurki, a ja ponownie ich nie próbuję!! aaj :)

    OdpowiedzUsuń
  2. jak ja uwielbiam kasze gryczana z grzybowym sosikiem *.*

    OdpowiedzUsuń

** Dziękuję za odwiedziny i każdy Twój komentarz :).

** Jeśli przygotujesz coś z mojego przepisu, zachęcam do zostawienia komentarza. Jeśli masz zdjęcie, chętnie zamieszczę je w galerii na FB i IG (wyślij e-mail lub wiadomość na FB czy IG).