Sezon na kurki w pełni, dlatego zrobiłam sos, który uwielbiam i który pasuje w zasadzie do wszystkiego (makaron, ryż, warzywa, ziemniaki). Tym razem z dodatkiem kaszy gryczanej.
- 200 g kaszy gryczanej ugotowanej na sypko (proporcja kaszy do wody 1:2)
- 2 szklanki kurek (lub innych grzybów, jeśli nie mamy kurek)
- 1 duża cebula
- 2/3 szkl. bulionu (lub wody)
- 2 łyżki śmietany
- 2 łyżki mąki
- ziele angielskie
- sól, pieprz
- natka pietruszki
- olej
- Posiekaną cebulę wrzucamy na rozgrzany olej, podsmażamy.
- Dodajemy oczyszczone kurki (większe kroimy drobniej).
- Smażymy kilka minut, podlewamy bulionem, wrzucamy ziele angielskie, sól, pieprz i dalej dusimy na małym ogniu.
- W szklance mieszamy mąkę ze śmietaną i odrobiną zimnej wody, wlewamy do sosu i mieszamy, aż sos zgęstnieje.
- Na koniec dodajemy siekaną natkę pietruszki.
i znowu kurki, a ja ponownie ich nie próbuję!! aaj :)
OdpowiedzUsuńjak ja uwielbiam kasze gryczana z grzybowym sosikiem *.*
OdpowiedzUsuń