6 sierpnia 2013

Ciasto drożdzowe z płatkami owsianymi bez wyrabiania

Ciasto drożdżowe, jak wiecie, robię bardzo często. Ciekawa byłam czy wyrośnie, gdy zrobię wersję trochę zdrowszą i zastąpię częściowo mąkę płatkami owsianymi. Zrobiłam według tego przepisu na drożdżowe z lodówki bez wyrabiania. Ciasto wyszło miękkie, lekko wilgotne i bardzo smaczne.


  • 10 dag drożdży 
  • 1 szklanka cukru
  • 2 cukry waniliowe 
  • 1 olejek waniliowy 
  • 3/4 szklanki oleju
  • 5 jajek 
  • 3/4 szklanki mleka 
  • 3 szklanki mąki 
  • 1 szklanka zmiksowanych płatków owsianych
  • szczypta soli
  • jagody (lub inne owoce)
kruszonka:
  • 1/2 kostki margaryny
  • 1/2 szkl. cukru
  • 1 szkl. mąki

Wszystkie składniki powinny być zimne, odmierzałam szklanką o pojemności 250ml.  
1. Drożdże rozkruszyć w misce, zasypać 1 szklanką cukru, dodać cukry wanilinowe, olej, olejek waniliowy, roztrzepane jaja, mleko i 2 szklanki przesianej mąki (ważne, aby tego nie mieszać). Przykryć ściereczką i zostawić w lodówce na 6 godzin (najlepiej na noc). 
2. Następnego dnia wymieszać dokładnie, dodać 1 szklankę mąki, 1 szklankę zmiksowanych płatków owsianych oraz szczyptę soli. Drewnianą łyżką połączyć wszystko ze sobą i jeszcze raz dobrze wymieszać (ciasto nie wymaga wyrabiania)
3. Ciasto wyłożyć na wyłożoną papierem do pieczenia (lub wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą) blachę, ułożyć owoce i posypać kruszonką (kruszonka musi być sypka). 
Ciasto wstawić do zimnego piekarnika i piec ok. 55-60 minut w temp. 160'C.

10 komentarzy:

  1. Fajny, szybki przepis:-) Ciacho na pewno pycha:-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Cisto drożdżowe zawsze kojarzy mi się z moja babcią.

    To Twoje wygląda apetycznie. ;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję:) Mi również drożdżowe kojarzy się z babcią... :)

      Usuń
  3. prosto, domowo i smakowicie:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciasto wygląda pysznie, poproszę kawałek :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pyszne, bardzo ciekawy dodatek tych płatków owsianych do ciasta drożdżowego :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i każdy Twój komentarz :).

Jeśli przygotujesz coś z mojego przepisu - bardzo proszę, pozostaw kilka słów pod przepisem.
Będzie mi bardzo miło, jeśli prześlesz zdjęcie (e-mail lub wiadomość na FB) - chętnie zamieszczę je w galerii na FB.
Nie bądź anonimowy - proszę wybierz opcję "Nazwa" i wpisz swoje Imię lub Nick :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks