16 stycznia 2013

Pikantny kurczak z fasolką, pieprzem i sezamem

Kurczak pikantny z fasolką i sezamem
Prosty i szybki przepis na kurczaka w wersji pikantnej. Do tego ryż brązowy, który bardzo lubię.

  • 2 podwójne piersi kurczaka
  • 4-5 łyżek mąki
  • 3 łyżki sezamu
  • mielony kolorowy pieprz
  • sól
  • 1 łyżka słodko-pikantnego sosu chili
  • 200 g ugotowanej fasolki zielonej
  • ok.1/2 szkl. wody (lub więcej)
  • 200 g brązowego ryżu 
  • olej do smażenia
  1. Ryż ugotować według przepisu na opakowaniu (30-35 minut). 
  2. Kurczaka pokroić na kawałki, posypać mąką, solą i pieprzem i dobrze wymieszać. 
  3. Podsmażyć na rozgrzanym oleju. 
  4. Po chwili dodać sos chili oraz dolać wodę i smażyć na wolnym ogniu przez kilkanaście minut.
  5. Na koniec dodać fasolkę i posypać sezamem.

1 komentarz:

** Dziękuję za odwiedziny i każdy Twój komentarz :).

** Jeśli przygotujesz coś z mojego przepisu, zachęcam do zostawienia komentarza. Jeśli masz zdjęcie, chętnie zamieszczę je w galerii na FB i IG (wyślij e-mail lub wiadomość na FB czy IG).