14 sierpnia 2013

Owsiane ciasto drożdżowe bez mąki i bez wyrabiania

Owsiane ciasto drożdżowe bez mąki i bez wyrabiania

Ostatnio robiłam ciasto drożdżowe z małym dodatkiem płatków owsianych. Tym razem nie dodałam do ciasta w ogóle mąki, tylko same płatki owsiane.
Ciasto wychodzi miękkie i wilgotne. Trochę przypomina strukturą ciasto na muffinki, nie rośnie zbyt wysoko.

  • 3 szklanki zmiksowanych płatków owsianych
  • 1/2 szklanki cukru - ciasto będzie lekko słodkie (część cukru można zastąpić stewią)
  • 1 cukier waniliowy 
  • 60 g drożdży
  • 5 rozmąconych jajek  
  • 3/4 szklanki oleju
  • 1/4 szklanki mleka 
  • dowolne owoce, najlepiej lekko kwaśne (u mnie maliny) 
lekka kruszonka: 
  • 1/2 szklanki mąki owsianej  
  • 1/4 szklanki ksylitolu lub cukru
  • 1/4 kostki margaryny


1. Do miski wsypać płatki owsiane, dodać cukier, cukier wanilinowy, rozkruszone drożdże, roztrzepane jaja, olej i mleko (ważne, aby tego nie mieszać). Przykryć ściereczką i zostawić w lodówce na 6 godzin, najlepiej na noc. 
2. Następnego dnia wymieszać dokładnie drewnianą łyżką (ciasto nie wymaga wyrabiania). 
3. Wyłożyć ciasto na papier do pieczenia (lub na wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą blachę), ułożyć owoce i posypać kruszonką.
4. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180'C i piec ok. 40 minut. 



Bądź na bieżąco, dołącz do obserwujących ;)

Photobucket Photobucket Photobucket  


12 komentarzy:

  1. Uwielbiam takie przepisy, wszystko co lżejsze i pozbawione mąki:), kradnę przepis- tylko cukier zamienię na stewię/może miód:)
    rewelacja!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Daj znać jak wyszło i czy smakowało.

      Usuń
  2. Juz od dawna planowałam skraść ten przepis, aż w końcu dziś nadszedł ten dzień;) mieszanka wlaśnie siedzi w lodówce, czy istnieje szansa żeby wyciągnąć je już po 5h? Jestem niecierpliwa:p

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W lodówce zostawiam ciasto na noc, a jeśli zrobiłaś je teraz - wyjmij z lodówki, wymieszaj, postaw w ciepłe miejsce i poczekaj aż podrośnie i można piec ;). Tak będzie szybciej :)

      Usuń
    2. Juz siedzi 4h w lodowce:p nie znam sie na ciastach drożdżowych, teraz tez mam odstawić w cieple miejsce po wyjęciu z lodówki i wymieszaniu? Sorry za głupie pytania:p

      Usuń
    3. Myślałam, że dopiero włożyłaś do lodówki ;) Jeśli ciasto z płatków owsianych siedzi już 4h w lodówce, to może potrzebować jeszcze trochę czasu i potrzymałabym jeszcze 2-3 godziny (tradycyjne drożdżowe można byłoby spróbować już piec).

      Usuń
  3. cóż, wyszedł mi popisowy zakalec... Szkoda :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo szkoda :(. Ciasto powinno mieć strukturę lekko wilgotną (jak muffinki), ale nie powinien wyjść zakalec. Jeśli nie chcesz piec go ponownie, polecam Ci przepis na drożdżowe z mąki z dodatkiem płatków, wychodzi bardziej puszyste od owsianego. http://nietracczasunagotowanie.blogspot.com/2013/08/ciasto-drozdzowe-z-patkami-owsianymi.html

      Usuń
  4. Czy zamiast mleka można dać coś innego? I zamiast cukru ksylitol, a zamiast margaryny masło klarowane? A bez cukru waniliowego wyjdzie?

    Nie mogę jeść pszenicy, cukru, margaryny i pić mleka (dieta candida). Zrobie bez tych produktów drożdżówkę?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak dieta candidia, to chyba podstawowy składnik - drożdże - odpada?
      Mleko można zastąpić roślinnym, dodać ksylitol i masło klarowne, cukier waniliowy można pominąć, ale warto dać jakiś inny aromat (chociażby startą skórkę cytryny).
      Zachęcam do eksperymentów, tak m.in. powstało to ciasto ;).

      Usuń
  5. Prawdziwie to drożdże odpadają, ale moje dziecko tak strasznie chce drożdżówki (dawniej je uwielbiało), a gdyby zamiast drożdży dać po prostu proszku do pieczenia (używam bezglutenowego)? Tylko, że to nie będzie drożdżówka.... :( . Chyba, że jest coś, co daje efekt drożdży i podobny smak?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, można spróbować z proszkiem. Niestety nie wiem co daje smak podobny do drożdży w wypiekach.

      Usuń

* Dziękuję za odwiedziny i każdy Twój komentarz :).
* Jeśli przygotujesz coś z mojego przepisu - bardzo proszę, pozostaw kilka słów pod przepisem (nie bądź anonimowy - proszę wybierz opcję "Nazwa" i wpisz swoje Imię lub Nick :))

* Będzie mi bardzo miło, jeśli prześlesz zdjęcie (e-mail lub wiadomość na FB) - chętnie zamieszczę je w galerii na FB.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks