14 sierpnia 2013

Owsiane ciasto drożdżowe bez glutenu i bez wyrabiania

Owsiane ciasto drożdżowe bez mąki i bez wyrabiania

Ostatnio robiłam ciasto drożdżowe z małym dodatkiem płatków owsianych. Tym razem nie dodałam do ciasta w ogóle mąki, tylko same płatki owsiane górskie. 
Zamieniając cukier na ksylitol otrzymujemy ciasto, na które mogą sobie pozwolić osoby z cukrzycą czy insulinoopornością.
Ciasto wychodzi miękkie i wilgotne. Trochę przypomina strukturą ciasto na muffinki i nie rośnie zbyt wysoko. 
Piekłam w formie 21x26 cm.

  • 3 czubate szklanki zmiksowanych płatków owsianych górskich (dla osób z alergią bezglutenowych)
  • 1/2 szklanki cukru - ciasto będzie lekko słodkie (diabetycy zastępują ksylitolem)
  • 1 łyżka cukru waniliowego (cukier potrzebny do wyrośnięcia drożdży)
  • 60 g świeżych drożdży
  • 5 rozmąconych jajek  
  • 3/4 szklanki oleju
  • 1/4 szklanki mleka 
  • dowolne owoce, najlepiej lekko kwaśne (borówki, jagody, truskawki, maliny)
lekka kruszonka: 
  • 1/2 szklanki bardzo drobno zmielonych płatków owsianych (dla osób z alergią bezglutenowych)
  • 1/4 szklanki ksylitolu lub cukru
  • 1/4 kostki masła


  1. Do miski wsypać zmiksowane w blenderze kielichowym płatki owsiane.
  2. Dodać cukier, cukier waniliowy, rozkruszone drożdże, rozmącone jaja, olej i mleko (ważne, aby tego nie mieszać). 
  3. Przykryć ściereczką i zostawić w lodówce na 6 godzin, najlepiej na noc. 
  4. Następnego dnia wymieszać dokładnie drewnianą łyżką (ciasto nie wymaga wyrabiania). 
  5. Wyłożyć ciasto na papier do pieczenia (lub na wysmarowaną tłuszczem blachę), ułożyć owoce i posypać kruszonką.
  6. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180'C i piec ok. 40 minut. 



Bądź na bieżąco, dołącz do obserwujących ;)

Photobucket Photobucket Photobucket  


18 komentarzy:

  1. Uwielbiam takie przepisy, wszystko co lżejsze i pozbawione mąki:), kradnę przepis- tylko cukier zamienię na stewię/może miód:)
    rewelacja!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Daj znać jak wyszło i czy smakowało.

      Usuń
  2. Juz od dawna planowałam skraść ten przepis, aż w końcu dziś nadszedł ten dzień;) mieszanka wlaśnie siedzi w lodówce, czy istnieje szansa żeby wyciągnąć je już po 5h? Jestem niecierpliwa:p

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W lodówce zostawiam ciasto na noc, a jeśli zrobiłaś je teraz - wyjmij z lodówki, wymieszaj, postaw w ciepłe miejsce i poczekaj aż podrośnie i można piec ;). Tak będzie szybciej :)

      Usuń
    2. Juz siedzi 4h w lodowce:p nie znam sie na ciastach drożdżowych, teraz tez mam odstawić w cieple miejsce po wyjęciu z lodówki i wymieszaniu? Sorry za głupie pytania:p

      Usuń
    3. Myślałam, że dopiero włożyłaś do lodówki ;) Jeśli ciasto z płatków owsianych siedzi już 4h w lodówce, to może potrzebować jeszcze trochę czasu i potrzymałabym jeszcze 2-3 godziny (tradycyjne drożdżowe można byłoby spróbować już piec).

      Usuń
  3. cóż, wyszedł mi popisowy zakalec... Szkoda :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo szkoda :(. Ciasto powinno mieć strukturę lekko wilgotną (jak muffinki), ale nie powinien wyjść zakalec. Jeśli nie chcesz piec go ponownie, polecam Ci przepis na drożdżowe z mąki z dodatkiem płatków, wychodzi bardziej puszyste od owsianego. http://nietracczasunagotowanie.blogspot.com/2013/08/ciasto-drozdzowe-z-patkami-owsianymi.html

      Usuń
  4. Czy zamiast mleka można dać coś innego? I zamiast cukru ksylitol, a zamiast margaryny masło klarowane? A bez cukru waniliowego wyjdzie?

    Nie mogę jeść pszenicy, cukru, margaryny i pić mleka (dieta candida). Zrobie bez tych produktów drożdżówkę?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak dieta candidia, to chyba podstawowy składnik - drożdże - odpada?
      Mleko można zastąpić roślinnym, dodać ksylitol i masło klarowne, cukier waniliowy można pominąć, ale warto dać jakiś inny aromat (chociażby startą skórkę cytryny).
      Zachęcam do eksperymentów, tak m.in. powstało to ciasto ;).

      Usuń
  5. Prawdziwie to drożdże odpadają, ale moje dziecko tak strasznie chce drożdżówki (dawniej je uwielbiało), a gdyby zamiast drożdży dać po prostu proszku do pieczenia (używam bezglutenowego)? Tylko, że to nie będzie drożdżówka.... :( . Chyba, że jest coś, co daje efekt drożdży i podobny smak?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, można spróbować z proszkiem. Niestety nie wiem co daje smak podobny do drożdży w wypiekach.

      Usuń
  6. Jestem laiczką, ale dlaczego do lodówki? Wszystkie drożdżowe wyrastają w cieple przecież?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Są dwie wersje wypieku ciasta drożdżowego: albo taka jak wyżej, z lodówki, albo dokładne zagniecenie ciasta (jeśli jest robot, to ułatwia sprawę), a następnie odstawienie w ciepłe miejsce i czekanie, aż wyrośnie.
      Osobiście lubię wersję z lodówką, bo nie trzeba wyrabiać ciasta ;).

      Usuń
  7. Pycha. Mam cukrzycę od dwóch lat i upiekłam to ciasto. Przeliczyłam, zważyłam i zjadłam. Jedno słówko by to opisać: pycha, pyszności, pychotka :-).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo miło mi to czytać :). Dla osób z cukrzycą czy insulinoopornością szczególnie trudno wymyślić coś smacznego i pasującego do takiej diety. Tym bardziej cieszy mnie fakt, że ciasto aż tak bardzo zasmakowało :).
      Pozdrawiam Cię serdecznie i zachęcam do dzielenia się zdjęciem potraw na IG/FB lub przesyłając w wiadomości prywatnej.

      Usuń
  8. Zrobiłam. Wyszło przepyszne. Chociaż skończyły mi się płatki owsiane więc uzupełniłam otrębami orkiszowymi i resztką mąki ryżowej a kruszonkę zrobiłam z mąki kukurydzianej. :D super wyrosło.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super! Można zjeść ciasto drożdżowe bez mąki pszennej ;).
      Cieszę się, że smakowało :). Następnym razem może prześlesz zdjęcie? ;)

      Usuń

** Dziękuję za odwiedziny i każdy Twój komentarz :).

** Jeśli przygotujesz coś z mojego przepisu, zachęcam do zostawienia komentarza. Jeśli masz zdjęcie, chętnie zamieszczę je w galerii na FB i IG (wyślij e-mail lub wiadomość na FB czy IG).