28 czerwca 2013

Razowa pizza na cienkim cieście

Razowa pizza na cienkim cieście
Przepis na pizzę znalazłam w książeczce dołączonej do mojego piekarnika, ale minimalnie go przerobiłam. Ciasto wyrabia nas robot kuchenny (lub maszyna do pieczenia chleba). Oczywiście kto lubi, może ręcznie ;). 
Pizza wychodzi lekko chrupiąca od spodu i z wierzchu. Polecam :).

Przepis łatwy, choć trochę czasochłonny (przygotowanie 20 min., 1 godzina wyrastania i 25 min. pieczenia). 

Składniki na 2 pizze:
  • 250 g mąki razowej typ 1850 (pszennej, orkiszowej, żytniej)
  • 250 g mąki pszennej 750*
  • ok. 250 ml ciepłej wody 
  • 15 g świeżych drożdży (w temperaturze pokojowej)
  • 50 ml oliwy 
  • 1 łyżeczka cukru 
  • 1 łyżeczka soli
sos:
  • 2 zmiksowane pomidory bez skórki 
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego 
  • 3 łyżki oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • zioła prowansalskie
  • pieprz, sól
  • ostry sos/ papryka mielona  
dodatki wg uznania: 
  • np. ser żółty, szynka, cebula, oliwki, pieczarki
  1. Do ciepłej wody dodać pokruszone drożdże, 1 łyżeczkę cukru i 1 łyżkę mąki, wymieszać.
  2. Odstawić na około 15 minut do czasu, aż drożdże utworzą pianę na powierzchni.
  3. Mąkę przesiać do robota kuchennego, dodać rozczyn z drożdży, sól i wyrabiać robotem przez 5-10 minut, powoli wlewając oliwę. 
  4. Odstawić w ciepłe miejsce na około 1 godzinę do wyrośnięcia (ciasto powinno dwukrotnie powiększyć swoją objętość).
  5. Ciasto rozpłaszczyć na cienką warstwę palcami po całej powierzchni blachy wyłożonej papierem do pieczenia (lub oprószoną mąką). 
  6. Posmarować cienko sosem, ułożyć ser i pozostałe dodatki, posypać ziołami.
  7. Piekarnik nagrzać do 180'C, wstawić pizzę do piekarnika i piec przez 25 minut.

* osoby z cukrzycą lub insulinoopornością używają mąki 1850

2 komentarze:

  1. Boski przepis :) Pizze są wspaniałe, uwielbiam ich dowolność. Podziwiam dodatem mąki razowej ! :)
    dariawkuchni.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję:) Watro eksperymentować ;), dodatek w połowie mąki razowej to był dobry pomysł, pizza wyszła bardzo dobra, choć odrobinę inna w smaku od tradycyjnej. .

      Usuń

** Dziękuję za odwiedziny i każdy Twój komentarz :).

** Jeśli przygotujesz coś z mojego przepisu, zachęcam do zostawienia komentarza. Jeśli masz zdjęcie, chętnie zamieszczę je w galerii na FB i IG (wyślij e-mail lub wiadomość na FB czy IG).