28 września 2012

Tiramisu z sosem o smaku amaretto - test produktu


Najlepsze tiramisu jest to, zrobione samemu. 
Z ciekawości sięgnęłam po półprodukt, który ostatnio pojawił się na rynku.
  • WINIARY POMYSŁ NA...Tiramisu z sosem o smaku amaretto
  • 250 ml schłodzonej śmietanki 30%
  • 100 g podłużnych biszkoptów (u mnie okrągłe)
  • 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
  • 150 ml gorącej wody
  1. Deser zawiera dwie saszetki z proszkiem. Zawartość większej saszetki wymieszać ze śmietaną, następnie mieszać mikserem na szybkich obrotach przez około 2 minuty. 
  2. Odstawić do schłodzenia do lodówki. 
  3. W tym czasie przygotować sos: kawę i zawartość mniejszej saszetki wymieszać z 150 ml gorącej wody. 
  4. Odstawić i ostudzić do pokojowej temperatury.
  5. Biszkopty nasączyć w sosie i ułożyć warstwę w pucharkach. 
  6. Następnie nałożyć warstwę kremu, po czym jeszcze jedną warstwę nasączonych biszkoptów i kremu. 
  7. Chłodzić w lodówce minimum 1,5 godziny. Przed podaniem deser można posypać kakao lub kawą, wedle uznania.



Opinia: Deser jest smaczny i co najważniejsze nie jest za słodki. Robi się go w 15 minut (+czas chłodzenia). Dla 4 osób wychodzą za małe porcje i za szybko znikają ;), dlatego deser polecam zrobić dla 3 osób.
Cena: 3,50 zł 





1 komentarz:

  1. czytasz w moich myślach, u mnie jutro też tiramisu;)
    pieknie podałaś

    OdpowiedzUsuń

** Dziękuję za odwiedziny i każdy Twój komentarz :).

** Jeśli przygotujesz coś z mojego przepisu, zachęcam do zostawienia komentarza. Jeśli masz zdjęcie, chętnie zamieszczę je w galerii na FB i IG (wyślij e-mail lub wiadomość na FB czy IG).