Najlepsze tiramisu jest to, zrobione samemu.
Z ciekawości sięgnęłam po półprodukt, który ostatnio pojawił się na rynku.
Z ciekawości sięgnęłam po półprodukt, który ostatnio pojawił się na rynku.
- WINIARY POMYSŁ NA...Tiramisu z sosem o smaku amaretto
- 250 ml schłodzonej śmietanki 30%
- 100 g podłużnych biszkoptów (u mnie okrągłe)
- 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
- 150 ml gorącej wody
- Deser zawiera dwie saszetki z proszkiem. Zawartość większej saszetki wymieszać ze śmietaną, następnie mieszać mikserem na szybkich obrotach przez około 2 minuty.
- Odstawić do schłodzenia do lodówki.
- W tym czasie przygotować sos: kawę i zawartość mniejszej saszetki wymieszać z 150 ml gorącej wody.
- Odstawić i ostudzić do pokojowej temperatury.
- Biszkopty nasączyć w sosie i ułożyć warstwę w pucharkach.
- Następnie nałożyć warstwę kremu, po czym jeszcze jedną warstwę nasączonych biszkoptów i kremu.
- Chłodzić w lodówce minimum 1,5 godziny. Przed podaniem deser można posypać kakao lub kawą, wedle uznania.
czytasz w moich myślach, u mnie jutro też tiramisu;)
OdpowiedzUsuńpieknie podałaś