Pyszna zupa grzybowa ze świeżych grzybów
Jedna z moich ulubionych zup jesiennych - zupa za świeżych grzybów.
- 500 g. świeżych grzybów
- 1 duża cebula
- 3 ziemniaki
- 200 g. włoszczyzny paski
- 1,5 l. bulionu
- natka pietruszki
- 2 łyżki śmietany i 1 łyżka mąki (do zabielenia)
-
Do bulionu wrzucić oczyszczone i pokrojone grzyby, gotować 10 min.
- Cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć na patelni i dodać do zupy.
- Dodać także pokrojone w kostkę ziemniaki i włoszczyznę. Gotować kolejne 10 minut.
- Na koniec zabielić mąką i śmietaną wymieszaną w odrobinie wody oraz dodać siekaną natką pietruszki i gotować na małym ogniu przez 5 minut.
Chodzi za mną właśnie taka zupka! Jak tylko uda mi się nazbierać trochę grzybków to ją zrobię :)
OdpowiedzUsuńChyba trzeba wybrać się do lasu:)
OdpowiedzUsuń