3 września 2012

Pyszna zupa grzybowa ze świeżych grzybów

Jedna z moich ulubionych zup jesiennych - zupa za świeżych grzybów.

  • 500 g. świeżych grzybów
  • 1 duża cebula
  • 3 ziemniaki
  • 200 g. włoszczyzny paski
  • 1,5 l. bulionu
  • natka pietruszki
  • 2 łyżki śmietany i 1 łyżka mąki (do zabielenia)

  1. Do bulionu wrzucić oczyszczone i pokrojone grzyby, gotować 10 min. 
  2. Cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć na patelni i dodać do zupy. 
  3. Dodać także pokrojone w kostkę ziemniaki i włoszczyznę. Gotować kolejne 10 minut. 
  4. Na koniec zabielić mąką i śmietaną wymieszaną w odrobinie wody oraz dodać siekaną natką pietruszki i gotować na małym ogniu przez 5 minut.

2 komentarze:

  1. Chodzi za mną właśnie taka zupka! Jak tylko uda mi się nazbierać trochę grzybków to ją zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Chyba trzeba wybrać się do lasu:)

    OdpowiedzUsuń

** Dziękuję za odwiedziny i każdy Twój komentarz :).

** Jeśli przygotujesz coś z mojego przepisu, zachęcam do zostawienia komentarza. Jeśli masz zdjęcie, chętnie zamieszczę je w galerii na FB i IG (wyślij e-mail lub wiadomość na FB czy IG).