14 września 2012

Ciasto fasolowe - wersja 2 (bez cukru)


Ciasto fasolowe - wersja 2 (bez cukru)
Specjalnie na akcję kulinarną "Słodycze bez cukru" upiekłam ciasto fasolowe ze stewią. Ciasto wyszło równie dobre, jak to z cukrem, a na dodatek ze zmniejszoną liczną kalorii. Dodałam sporo żurawiny suszonej, która nadała słodyczy...


  • 1 puszka odsączonej czerwonej fasoli
  • 2 jajka
  • 1 banan
  • 3 łyżki oliwy 
  • ok. 8 tabletek stewii rozpuszczonych w małej ilości ciepłej wody (lub więcej w zależności od firmy)/ ok. 2 łyżki ksylitolu
  • 1 aromat waniliowy
  • 3 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki posiekanych migdałów
  • 1/2 szklanki suszonej żurawiny
  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
  1. Rozgrzej piekarnik do 175°C. 
  2. Małą keksówkę wyłóż pergaminem. 
  3. Wszystkie składniki wrzuć do blendera i zmiksuj na gładką masę.
  4. Na koniec dodaj bakalie. 
  5. Sprawdź czy ciasto jest dla Ciebie wystarczająco słodkie. 
  6. Przelej do formy. Piecz 35-40 minut.

8 komentarzy:

  1. O, muszę w końcu wypróbować to ciasto :D Będzie to kolejny wypiek, którego składu rodzinie nie podam, ale czuję, że jak zwykle będą zajadać (ze mną) ze smakiem :)

    OdpowiedzUsuń
  2. wooow super pomysł, pycha ciacho

    OdpowiedzUsuń
  3. nie używałam jeszcze stewi do pieczenia ale podobno gorzknieje, Twoje wyszło słodkie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To chyba zależy od firmy...ja jestem zadowolona, w cieście nie czuć gorzkiego smaku. Raz tylko trafiłam na tabletki stewii, które były bardzo mało słodkie i musiałam dać ich dwa razy więcej(!)

      Usuń
  4. Mam pytania dotyczące stewi, pierwszy raz ją kupiłam i mam pewne wątpliwości. Po pierwsze- mam stewie "w proszku", ją również rozpuścić w wodzie (jakiej ilości mniej więcej?) I drugie pytanie - ile jej użyć?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Stewię w proszku można od razu dodać do pozostałych składników (lub w pierwszej kolejności zmiksować z jajkami). Nie używałam stewii w proszku, więc trudno mi doradzić. Może zacznij od 1łyżki. Po dłuższym miksowaniu ciasta spróbuj czy jest słodkie i ewentualnie dosyp więcej. Jak pisałam wyżej, wszystko zależy na jaką stewię trafimy, raz dodałam 10 tabletek, a z kolei przy tabletkach innej firmy 18, bo ciasto nadal było za mało słodkie...

      Usuń
  5. Ja dodałem liści stewii kilka łyżeczek i było super. Kawy nie dawałem, za to dwa banany i 4 jajka.
    Ciasto jest pyszne, bardzo szybko się robi i w ogóle nie podnosi poziomu cukru. Po prostu ideał:)
    Wielkie dzięki za przepis:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się bardzo, że ciasto się udało i smakowało :).
      Dziękuję za komentarz i podzielenie się swoimi zmianami w przepisie. Pozdrawiam.

      Usuń

** Dziękuję za odwiedziny i każdy Twój komentarz :).

** Jeśli przygotujesz coś z mojego przepisu, zachęcam do zostawienia komentarza. Jeśli masz zdjęcie, chętnie zamieszczę je w galerii na FB i IG (wyślij e-mail lub wiadomość na FB czy IG).