Żeń-szeń korzeń (Ginseng) - najsłynniejszy lek medycyny chińskiej. Korzeń żeń-szenia należy do ważniejszych roślin leczniczych Chin i Azji. Pierwsze wzmianki o żeń-szeniu pochodzą z I w. p.n.e.
Żeń-szeń zawiera: około 200 substancji biologicznie czynnych, najważniejsze to: witamina A, witamina B1; B2 i B6, witamina C, wapń, miedź, fosfor, cynk, potas, żelazo, magnez, sód, siarka, molibden.
Smak: intensywna słodko-korzenna nuta, smaczne.
Działanie: Zwiększa wytrzymałość psychiczną i fizyczną i podnosi wydajność organizmu, przeciwdziała zmęczeniu.
Żeń-szeń wzmacnia system nerwowy, zwiększa witalność i wzmacnia system odpornościowy (m.in.poprzez aktywację białych ciałek krwi).
Stosowany jest w medycynie chińskiej dla wzmocnienia pamięci, procesów myślenia i kojarzenia.
Zalecany także dla obniżenia poziomu cholesterolu we krwi (zalecany przy miażdżycy i nadciśnieniu). Pomocny w normalizowaniu poziomu cukru we krwi.
Chroni wątrobę przed negatywnym działaniem alkoholu, leków i innych toksyn. Zwiększając wchłanianie składników odżywczych w jelicie pomocny w leczeniu choroby Alzheimer'a - wzmacnia pamięć.
Wskazówki: Ze względu intensywne działanie lecznicze żeń-szenia, mimo że nie posiada specjalnych przeciwwskazań jednak ze względów bezpieczeństwa, kobiety w ciąży i osoby przewlekle chore, proszone są o zasięgnięcie opinii lekarza.
Cena/ Opakowanie 18zł/ 25 g. (starcza na ok. 14 dni kuracji leczniczej, po miesiącu stosowania przerwać kurację na 1 miesiąc).
Wydajność: Można robić wywar 2 razy z tych samych korzeni bez utraty smaku i właściwości.
Żeń-szeń wzmacnia system nerwowy, zwiększa witalność i wzmacnia system odpornościowy (m.in.poprzez aktywację białych ciałek krwi).
Stosowany jest w medycynie chińskiej dla wzmocnienia pamięci, procesów myślenia i kojarzenia.
Zalecany także dla obniżenia poziomu cholesterolu we krwi (zalecany przy miażdżycy i nadciśnieniu). Pomocny w normalizowaniu poziomu cukru we krwi.
Chroni wątrobę przed negatywnym działaniem alkoholu, leków i innych toksyn. Zwiększając wchłanianie składników odżywczych w jelicie pomocny w leczeniu choroby Alzheimer'a - wzmacnia pamięć.
Wskazówki: Ze względu intensywne działanie lecznicze żeń-szenia, mimo że nie posiada specjalnych przeciwwskazań jednak ze względów bezpieczeństwa, kobiety w ciąży i osoby przewlekle chore, proszone są o zasięgnięcie opinii lekarza.
Cena/ Opakowanie 18zł/ 25 g. (starcza na ok. 14 dni kuracji leczniczej, po miesiącu stosowania przerwać kurację na 1 miesiąc).
Wydajność: Można robić wywar 2 razy z tych samych korzeni bez utraty smaku i właściwości.
Sposób przygotowania nr 1 (prosty): Zalać wrzątkiem, przykryć na 3 minuty, gotować 10 minut na małym ogniu. Pić letnie.
Sposób przygotowania nr 2 (czasochłonny): Zalać 2 łyżki stołowe zimną wodą, odstawić na noc do lodówki, z rana w tej samej wodzie sporządzić wywar 10 minut gotując na małym ogniu. Pić letnie.
Sposób przygotowania nr 2 (czasochłonny): Zalać 2 łyżki stołowe zimną wodą, odstawić na noc do lodówki, z rana w tej samej wodzie sporządzić wywar 10 minut gotując na małym ogniu. Pić letnie.
Opinia: Napar bardzo jasny, lekko słomkowy kolor. Spodziewałam się, że w smaku będzie gorzki lub mocno ziołowy. Jak się okazało po 3 min. zaparzeniu w smaku jest na początku słodkawy i przyjemny, trochę korzenny. Po 10 min. gotowania zapach jest ostrzejszy, smak również bardzo mocny, ale wystarczy dolać przegotowanej wody i smak się poprawia. Mały minus: żeń-szeń jest trochę wymagający w przygotowaniu (nie zaparzymy go raczej w pracy). Żeń-szeń jest bardzo wydajny. Do tego dochodzą jego właściwości zdrowotne, wydaje mi się, że jest wart swojej ceny - zdecydowanie polecam spróbować.
mmm ciekawie! muszę spróbować :)
OdpowiedzUsuńHeja. Mam pytanko. W pracy nie mam mozliwosci gotowania czegokolwiek przez x minut, dlatego zalewam zen-szen (w takiej postaci jak u Ciebie) wrzatkiem i czekam 5-10 minut.
OdpowiedzUsuńCzy to jest bezpieczne? Lub co trace spozywajac zen-szen w taki sposob? Taka postac ma po prostu slabsze dzialanie?
Dzieki :)
Żeń-szeń można zalewać wrzątkiem i pozostawić na 15 – 20 minut. Napar jest trochę słabszy, niż gotowany. Żeń-szeń można zalewać ponownie 2-3 razy. Raczej się nic nie traci, jedynie napar jest mniej intensywny od tego gotowanego.
Usuń