5 września 2012

Żeń-szeń - właściowości

Spośród otrzymanych ze sklepu "Smak Sztuki" próbek najbardziej zaciekawił mnie żeń-szeń. Postanowiłam więcej o nim napisać, ponieważ jest bardzo interesującym ziołem.

Żeń-szeń korzeń (Ginseng) - najsłynniejszy lek medycyny chińskiej. Korzeń żeń-szenia należy do ważniejszych roślin leczniczych Chin i Azji. Pierwsze wzmianki o żeń-szeniu pochodzą z I w. p.n.e.
Żeń-szeń zawiera: około 200 substancji biologicznie czynnych, najważniejsze to: witamina A, witamina B1; B2 i B6, witamina C, wapń, miedź, fosfor, cynk, potas, żelazo, magnez, sód, siarka, molibden. 
Smak: intensywna słodko-korzenna nuta, smaczne.
Działanie: Zwiększa wytrzymałość psychiczną i fizyczną i podnosi wydajność organizmu, przeciwdziała zmęczeniu. 
Żeń-szeń wzmacnia system nerwowy, zwiększa witalność i wzmacnia system odpornościowy (m.in.poprzez aktywację białych ciałek krwi). 
Stosowany jest w medycynie chińskiej dla wzmocnienia pamięci, procesów myślenia i kojarzenia. 
Zalecany także dla obniżenia poziomu cholesterolu we krwi (zalecany przy  miażdżycy i nadciśnieniu). Pomocny w normalizowaniu poziomu cukru we krwi.
Chroni wątrobę przed negatywnym działaniem alkoholu, leków i innych toksyn. Zwiększając wchłanianie składników odżywczych w jelicie pomocny w leczeniu choroby Alzheimer'a - wzmacnia pamięć. 
Wskazówki: Ze względu intensywne działanie lecznicze żeń-szenia, mimo że nie posiada specjalnych przeciwwskazań jednak ze względów bezpieczeństwa, kobiety w ciąży i osoby przewlekle chore, proszone są o zasięgnięcie opinii lekarza.
Cena/ Opakowanie 18zł/ 25 g. (starcza na ok. 14 dni kuracji leczniczej, po miesiącu stosowania przerwać kurację na 1 miesiąc).

Wydajność: Można robić wywar 2 razy z tych samych korzeni bez utraty smaku i właściwości.
Sposób przygotowania nr 1 (prosty): Zalać wrzątkiem, przykryć na 3 minuty, gotować 10 minut na małym ogniu. Pić letnie.
Sposób przygotowania nr 2 (czasochłonny): Zalać 2 łyżki stołowe zimną wodą, odstawić na noc do lodówki, z rana w tej samej wodzie sporządzić wywar 10 minut gotując na małym ogniu. Pić letnie.

Opinia: Napar bardzo jasny, lekko słomkowy kolor. Spodziewałam się, że w smaku będzie gorzki lub mocno ziołowy. Jak się okazało po 3 min. zaparzeniu w smaku jest na początku słodkawy i przyjemny, trochę korzenny. Po 10 min. gotowania zapach jest ostrzejszy, smak również bardzo mocny, ale wystarczy dolać przegotowanej wody i smak się poprawia. Mały minus: żeń-szeń jest trochę wymagający w przygotowaniu (nie zaparzymy go raczej w pracy). Żeń-szeń jest bardzo wydajny. Do tego dochodzą jego właściwości zdrowotne, wydaje mi się, że jest wart swojej ceny -  zdecydowanie polecam spróbować.


3 komentarze:

  1. mmm ciekawie! muszę spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Heja. Mam pytanko. W pracy nie mam mozliwosci gotowania czegokolwiek przez x minut, dlatego zalewam zen-szen (w takiej postaci jak u Ciebie) wrzatkiem i czekam 5-10 minut.

    Czy to jest bezpieczne? Lub co trace spozywajac zen-szen w taki sposob? Taka postac ma po prostu slabsze dzialanie?

    Dzieki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Żeń-szeń można zalewać wrzątkiem i pozostawić na 15 – 20 minut. Napar jest trochę słabszy, niż gotowany. Żeń-szeń można zalewać ponownie 2-3 razy. Raczej się nic nie traci, jedynie napar jest mniej intensywny od tego gotowanego.

      Usuń

** Dziękuję za odwiedziny i każdy Twój komentarz :).

** Jeśli przygotujesz coś z mojego przepisu, zachęcam do zostawienia komentarza. Jeśli masz zdjęcie, chętnie zamieszczę je w galerii na FB i IG (wyślij e-mail lub wiadomość na FB czy IG).