Ten chleb robi się szybko i bez wyrabiania :) Jest pyszny. Nietypowym składnikiem jest żurek.
Składniki na 2 keksówki:
- 1 kg i 3 szkl. mąki pszennej
- 3 szkl. maślanki
- 1 butelka żurku (500ml)
- 10 dag drożdży
- 1 łyżka soli
- dowolne dodatki (np. słonecznik, siemię lniane, dynia, sezam, mak, itp.)
Ciasto wyłożyć do keksówek wysmarowanych olejem i posypanych bułką tartą (lub otrębami).
Foremki włożyć do zimnego piekarnika i piec przez ok. 1,5 godz. w temp. 200`C.
Po upieczeniu skropić wierzch chleba wodą.
Kroić po wystudzeniu - o ile potrafimy się tak długo powstrzymać ;).
Chleb został przygotowany w ramach akcji "Upiecz Smakowity Chleb!", której patronem są Zakłady Tłuszczowe "http://ztkruszwica.pl/pl/kruszwica", producent margaryny "Smakowita".
o o o :) trzeba będzie koniecznie to zrobić ;)
OdpowiedzUsuńkoniecznie - polecam;)
Usuń