8 sierpnia 2013

Kurczak z nutą cytryny z brokułami i ryżem

Szybkie i smaczne danie z kurczaka. Według przepisu na opakowaniu, mięso powinno być pieczone w piekarniku przez 60 minut, jednak z racji upałów postanowiłam zrobić wersję szybszą: usmażyłam na patelni. Mięso wyszło miękkie, smaczne, z delikatną cytrynową nutą.


  • 700 g piersi kurczaka
  • 1 "Pomysł na soczystego kurczaka w ziołach z nutą cytryny" Winiary
  • 500 g brokułów
  • 5 łyżek wody 
  • olej do smażenia

Kurczaka pokroić w cienkie paski, posypać przyprawą z "Pomysłu na" i dobrze wymieszać. Na rozgrzany olej wrzucić mięso i smażyć kilka minut, od czasu do czasu mieszając. Na koniec dolać trochę wody aby powstał sos.
W międzyczasie w jednym garnku ugotować ryż, a  w drugim brokuły.
Ugotowany ryż wyłożyć na talerz, następnie usmażone mięso z odrobiną sosu oraz brokuły.

3 komentarze:

** Dziękuję za odwiedziny i każdy Twój komentarz :).

** Jeśli przygotujesz coś z mojego przepisu, zachęcam do zostawienia komentarza. Jeśli masz zdjęcie, chętnie zamieszczę je w galerii na FB i IG (wyślij e-mail lub wiadomość na FB czy IG).