27 sierpnia 2013

Pasta słonecznikowa na kanapki

Pasta słonecznikowa na kanapki
Szybka w przygotowaniu i smaczna pasta na kanapki. Zachęcam do przygotowania. 
Składniki mam zawsze w domu, więc jak tylko mam ochotę na tę pastę - kilka minut i gotowa :).
  • 1/2 szklanki słonecznika łuskanego
  • 4 suszone pomidory z zalewy
  • 1-2 łyżeczki oleju z zalewy po pomidorach
  • sól i pieprz do smaku 
  1. Słonecznik uprażyć na suchej patelni. 
  2. Lekko wystudzić i wsypać do miksera lub blendera. 
  3. Dodać pomidory, pieprz oraz olej i zmiksować. 
  4. Na koniec spróbować i ewentualnie jeszcze przyprawić solą.  
  5. Przechowywać w słoiku w lodówce.

Najlepiej oczywiście smakuje z domowym chlebem razowym ;) (na zdjęciu z chlebem z mieszanki "Magnat  słonecznikowy z dynią" ze sklepu chlebnazdrowie.pl).

9 komentarzy:

  1. ciekawy pomysł z taką pastą:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale fajna :)Zapisuję do wykonania :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pasta słonecznikowa :) Bardzo zdrowo :)

    OdpowiedzUsuń
  4. ciekawie brzmi aż muszę spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  5. świetna! na pewno zrobię:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Zrobię swoją wersje takiej pasty, dzięki !

    OdpowiedzUsuń
  7. przepyszna! ja dodałam do swojej ząbek czosnku i trochę suszonego majeranku, a że wyszła dosyć zwarta, to jeszcze kilka kropel soku z cytryny i wody.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za komentarz :) Cieszę się bardzo, że pasta smakowała. Spróbuję następnym razem Twoją wersję z czosnkiem i majerankiem ;).

      Usuń

** Dziękuję za odwiedziny i każdy Twój komentarz :).

** Jeśli przygotujesz coś z mojego przepisu, zachęcam do zostawienia komentarza. Jeśli masz zdjęcie, chętnie zamieszczę je w galerii na FB i IG (wyślij e-mail lub wiadomość na FB czy IG).