23 września 2014

"Zamień chemię na jedzenie. Nowe przepisy" J. Bator - recenzja książki

Pierwszą książkę Julity Bator recenzowałam jakiś czas temu. Właśnie wyszła kolejna książka tej autorki: "Zamień chemię na jedzenie. Nowe przepisy".

"Julita Bator zmieniła nawyki żywieniowe Polaków. Pokazała jak jeść bez chemii i nie zbankrutować. Teraz przedstawia książkę pełną prostych i praktycznych przepisów sprawdzonych na własnej rodzinie.
Autorka myślała, że nie ma rady na choroby jej dzieci. Wystarczyła jednak zmiana sposobu żywienia. Teraz sama piecze bułki orkiszowe i przyrządza domowy jogurt bez chemicznych dodatków. Małymi krokami wprowadziła rewolucyjne zmiany i nie martwi się już antybiotykami ani wizytami u lekarzy.
Odpowiadając na potrzeby czytelników proponuje praktyczną książkę złożoną z 80 nowych przepisów na dania bez polepszaczy i sztucznych barwników."



 



 Książka zawiera jeden ogólny spis treści z rozdziałami
oraz drugi spis, ze szczegółową listą przepisów,
a na końcu tematyczną listę przepisów (z podziałem na wegetariańskie, bez glutenu, wegańskie, dla aktywnych, na piknik), co znacznie ułatwia korzystanie z książki.

W książce znajdziemy proste i niedrogie pomysły na:

• własne pieczywo, 


• drugie śniadanie do pracy i szkoły,


• nietypowe potrawy na przyjęcia dla dzieci,
• desery dla łasuchów, 

 
• dania świąteczne.

Książka jest bardzo ładnie wydana, z przyjemnością się z niej korzysta. Zawiera wiele przepisów opatrzonych ciekawymi zdjęciami.
Przyznam, że część potraw nie była dla mnie nowością i kiedyś je już robiłam, m.in. proziaki, mleko roślinne, koktajle, hummus, sezamki, domowe lody, ice tea, pasztet z ciecierzycy i inne (na blogu znajdziecie takie przepisy pod etykietą "domowe zamienniki" lub "zdrowe"). 

Zapewne każda mama czytając skład produktów sklepowych wielokrotnie wolała przygotować sama coś zdrowego dla swoich dzieci. 
W książce "Zamień chemię na jedzenie. Nowe przepisy", znajdziecie kolejne pomysły na zdrowe posiłki dla całej rodziny. Dla mam, które zazwyczaj kupują gotowce, przepisy będą na pewno źródłem inspiracji i zaskoczeniem, że w tak prosty sposób można uzyskać zdrowsze wersje posiłków, bez sztucznych dodatków. Zachęcam do zapoznania się z tą pozycją.


Oprawa twarda
Wydanie: I
Liczba stron: 208
Wydawnictwo: Znak
Format: 140 x 203
Cena: 36,90 zł

Książkę do recenzji przekazało Wydawnictwo Znak.

1 komentarz:

  1. Wiesz co, ja właśnie staram się gotować bez chemi itp. czasem jest łatwo, czasem mniej. ale staram się:) A teraz plan na święta- święta bez chemii. Inspiracja- znowu Julita Bator i jej książka. Trzymajcie kciuki!:)

    OdpowiedzUsuń

** Dziękuję za odwiedziny i każdy Twój komentarz :).

** Jeśli przygotujesz coś z mojego przepisu, zachęcam do zostawienia komentarza. Jeśli masz zdjęcie, chętnie zamieszczę je w galerii na FB i IG (wyślij e-mail lub wiadomość na FB czy IG).