22 sierpnia 2014

Ekspresowe bułeczki z patelni (proziaki podkarpackie)

Proziaki to chlebki z mąki pszennej lub pszenno-żytniej z dodatkiem sody oczyszczonej (prozy), pieczone w piekarniku lub na patelni. 
 Piekłam je ostatnio, gdy w weekendowy poranek zabrakło w domu pieczywa. Dobrze smakują z masłem czosnkowym. Można podawać je również na słodko (wówczas do ciasta dodać trochę cukru). Przepis z książki "Kuchnia Doliny Strugu".

Składniki na ok. 20-25 sztuk:
  • 250 g mąki żytniej chlebowej 
  • 250 g mąki pszennej
  • 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 litra jogurtu naturalnego (lub kefiru)
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 duże jajko
  • 1/2 łyżeczki przyprawy włoskiej (opcjonalnie)
  1. W robicie kuchennym umieścić wszystkie składniki. Ciasto wyrabiać dosyć długo (powinno być elastyczne), po czym pozostawić je na kilkanaście minut. 
  2. Następnie ciasto podzielić na mniejsze części, a na podsypanej mąką desce, rozwałkować każdą część ciasta na grubość 1,5-2 cm i wykrawać szklanką krążki. 
  3. Piec na średnio-rozgrzanej patelni przez kilka minut z każdej strony, aż będą rumiano-brązowe (powinny ładnie wyrosnąć).


10 komentarzy:

  1. Już od dawna chodzą za mną proziaki, a Twoje wyglądają bardzo smakowicie. Pozwolę sobie podkraść przepis :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Proszę bardzo :). Za mną też chodziły, aż w końcu zabrakło pieczywa i je zrobiłam ;).

      Usuń
    2. A ja chyba zrobię bez względu na zawartość chlebnika :)
      Rozglądałam się za tą książką, ale udało mi się tylko poczytać na jej temat. Straszna szkoda, ze jest nie do zdobycia :(

      Usuń
  2. Zrobiłam z 1/2 porcji, bo jeszcze czegoś takiego nie jadłam. Następnym razem zrobię z całej porcji. Jak dla mnie są pyszne. Dzięki za przepis, chowam go do ulubionych. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo mnie cieszy, że proziaki smakowały :) i dziękuję, że podzieliłaś się opinią. Pozdrawiam:).

      Usuń
  3. Smakowite!!! sama nie wpadłabym na taki pomysł , dzięki za przepis.

    OdpowiedzUsuń
  4. Zrobiłam je tydzień temu Użyłam zwykłej mąki ale dałam włoską przyprawę Najlepsze na ciepło z masłem czosnkowym ☺ dziękuję za przepis i pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. Takie proziaki piekła moja mama,na rozgrzanej płycie kuchennej.Było to pół wieku temu,ale do dzisiaj pamiętam ich smak.Dzięki za przepis.

    OdpowiedzUsuń
  6. Jeszcze nie robilam, ale slyszalam, ze sa pyszne. Jak bede miala naprawione pokretlo do pikarnika to sie zmobilozuje. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

** Dziękuję za odwiedziny i każdy Twój komentarz :).

** Jeśli przygotujesz coś z mojego przepisu, zachęcam do zostawienia komentarza. Jeśli masz zdjęcie, chętnie zamieszczę je w galerii na FB i IG (wyślij e-mail lub wiadomość na FB czy IG).