8 września 2012

Smakowity chleb drożdżowy z maślanką i żurkiem


Ten chleb robi się szybko i bez wyrabiania :) Jest pyszny.


Składniki na 2 keksówki:
  
  • 1 kg i 3 szkl. mąki pszennej
  • 3 szkl. maślanki
  • 1 butelka żurku (500ml)
  • 10 dag drożdży
  • 1 łyżka soli
  • dowolne dodatki (np. słonecznik, siemię lniane, dynia, sezam, mak, itp.)
Wymieszać wszystkie składniki robotem kuchennym (hakami do zagniatania). Ciasto wyłożyć do keksówek wysmarowanych olejem i posypanych bułką tartą (lub otrębami). 
Foremki włożyć do zimnego piekarnika i piec przez ok. 1,5 godz. w temp. 200`C. Po upieczeniu skropić wierzch chleba wodą. Kroić po wystudzeniu - o ile potrafimy się tak długo powstrzymać ;). 


Chleb został przygotowany w ramach akcji "Upiecz Smakowity Chleb!", której patronem są Zakłady Tłuszczowe "Kruszwica", producent margaryny "Smakowita".

2 komentarze:

* Dziękuję za odwiedziny i każdy Twój komentarz :).
* Jeśli przygotujesz coś z mojego przepisu - bardzo proszę, pozostaw kilka słów pod przepisem (nie bądź anonimowy - proszę wybierz opcję "Nazwa" i wpisz swoje Imię lub Nick :))

* Będzie mi bardzo miło, jeśli prześlesz zdjęcie (e-mail lub wiadomość na FB) - chętnie zamieszczę je w galerii na FB.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks