28 września 2012

Tiramisu z sosem o smaku amaretto - test


Najlepsze tiramisu jest to, zrobione samemu. Gdy jednak nie mamy czasu na przygotowanie tego deseru, możemy od czasu do czasu skorzystać z półproduktów, np.:
Deser zawiera dwie saszetki z proszkiem. Zawartość większej saszetki wymieszać ze śmietaną, następnie mieszać mikserem na szybkich obrotach przez około 2 minuty. Odstawić do schłodzenia do lodówki. 

W tym czasie przygotować sos: kawę i zawartość mniejszej saszetki wymieszać z 150 ml gorącej wody. 
Odstawić i ostudzić do pokojowej temperatury.
Biszkopty nasączyć w sosie i ułożyć warstwę w pucharkach. 
Następnie nałożyć warstwę kremu, po czym jeszcze jedną warstwę nasączonych biszkoptów i kremu. 
Chłodzić w lodówce minimum 1,5 godziny. Przed podaniem deser można posypać kakao lub kawą, wedle uznania.
Opinia: Deser jest bardzo smaczny i co najważniejsze nie jest za słodki. Robi się go w 15 minut (+czas chłodzenia). Dla 4 osób wychodzą za małe porcje i za szybko znikają ;), dlatego deser polecam zrobić dla 3 osób.
Cena: 3,50 zł 





1 komentarz:

  1. czytasz w moich myślach, u mnie jutro też tiramisu;)
    pieknie podałaś

    OdpowiedzUsuń

* Dziękuję za odwiedziny i każdy Twój komentarz :).
* Jeśli przygotujesz coś z mojego przepisu - bardzo proszę, pozostaw kilka słów pod przepisem (nie bądź anonimowy - proszę wybierz opcję "Nazwa" i wpisz swoje Imię lub Nick :))

* Będzie mi bardzo miło, jeśli prześlesz zdjęcie (e-mail lub wiadomość na FB) - chętnie zamieszczę je w galerii na FB.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks